Det er ved hjelp av søkeordoptimalisering at du kan ta dine viktigste søkeord til toppen av Google. Det handler om å lage det mest relevante innholdet på en måte som både dine kunder og Google anerkjenner. I denne guiden lærer du alt du trenger å gjøre for å lykkes.
Søkeordoptimalisering er ikke det samme som SEO, men det er en viktig del av det. Hvis du ønsker å få en fullstendig oversikt, kan du lese vår store SEO-guide.
Hva er søkeordoptimalisering?
Søkeordoptimalisering er teknikkene som implementerer innsikten du får i en søkeordsanalyse. Det hele handler om å tilpasse innholdet og strukturen på nettsiden din, samt fortelle Google via eksterne signaler (lenker) at siden din er relevant for søkeordet.
Vennligst les vår Guide om søkeordanalyse hvis du ikke allerede har gjort det.
Det er tre viktige aspekter ved søkeordoptimalisering som du vil lære om nedenfor:
- Søkeintensjon og innhold: Hvordan tilpasse en side basert på hva brukerne forventer å finne når de gjør et spesifikt søk.
- Bruk av søkeordet i innholdet: Slik bruker du søkeordet i innholdet på siden og i metadataene (tittel og beskrivelse).
- Internlenking og struktur: Hvordan lage en SEO-vennlig navigasjon på nettstedet ditt, tilpasset søkeordene.
Søkeintensjon og innhold
Alle søk har en søkeintensjon bak seg, det vil si problemet brukeren ønsker å løse. Det kan for eksempel være «maler Trondheum», «beste fårikål oppskrift», eller «iphone 15 pro max». For hvert unike søk er det ofte en type innhold som best svarer på spørsmålet. Et søk med kjøpsintensjon vil belønne e-handelssider, et søk etter informasjon om et emne vil vise veiledende innhold, og så videre.
Eksempel:
Noen som søker på «iphone 15 pro max» vil mest sannsynlig kjøpe akkurat en slik telefon, så da er søkeresultatet fullt av e-handelssider som selger dem. For eksempel, er ingen anmeldelsessider eller analyser av produktet synlige. Den typen veiledende innhold vises i stedet for søk som «iphone 15 pro max review» eller lignende.

Søket «jurist» viser informasjon om hvordan du utdanner deg til advokat. Så hvis du tilbyr juridisk rådgivning, er ikke «jurist» det mest passende søkeordet å prøve å vises på.
«Advokat» har dermed en annen søkeintensjon:
Googles algoritme er designet for å la det mest relevante innholdet vises øverst. Det betyr at søkemotoren fungerer som en slags fasit for å se hvilken type innhold du må lage for søkeordene du mener er relevante for deg.
Du bør gjøre denne øvelsen for alle viktige søkeord.
Etter å ha sett på søkeresultatene for søkeordene dine, vil du kunne danne deg et overblikk over hva slags søkeintensjon kundene dine har, men du må gå enda et hakk dypere. Du må også forstå hvilket innhold som er best for søket.
Ta en titt på topp 3
For å få innsikt i hvilket innhold som er mest relevant, klikk på de tre øverste organiske resultatene og analyser disse sidene (husk at resultater markert med “sponset” øverst ikke er en del av den organiske trafikken). Hva er fellesnevnerne mellom dem? Hvorfor er disse tre de beste til å løse brukerens problem, eller kunden sitt ønske?
Lag en liste over hvilken informasjon sidene dine inneholder og hvilken type elementer som er inkludert. Har de videoer, informasjonsbokser, grafikk eller kanskje interaktive elementer som priskalkulatorer?
Målet ditt er å bli inspirert av dine topp-konkurrenter, og deretter gjøre nettstedet ditt bedre enn dem. Det trenger ikke å bety at du burde ha mer innhold, men at det skal løse problemet som nettsiden din har på en mer brukervennlig måte.
Tips: En måte å få dyptgående innsikt på er å gjennomføre brukertester hvor deltakerne sammenligner siden din med sidene til konkurrentene. Det finnes noen verktøy for dette, for eksempel:
Du kan også lage og kjøre tester uten verktøy, hvis du har kunnskapen og ressursene.
Det er viktig at du skaper avstand til din egen side og er villig til å «kill your darlings», dersom brukere ønsker at du skal forbedre, endre eller fjerne noe.
Etter å ha gjennomført en analyse av søkeintensjonen og innholdsanalyser, er det på tide å lage søkeordoptimalisert innhold for sidene dine.
Søkeord i innholdet
I de tidlige dagene med søkemotorer og SEO, var det bare å fylle nettsiden din med søkeordene dine, noe som da ga siden en god posisjon. Slik fungerer det ikke nå lenger. Du kan til og med få en lavere plassering hvis Google mener at du overforbruker søkeordene dine, ellers kjent som “keyword stuffing” på engelsk.
Sett brukeren først
Det er viktig at søkeordet ditt vises i innholdet på en naturlig og brukervennlig måte. Ingen vil lese en tekst som “Bosses bilforretning er en bilforretning som driver med biler, både gamle og nye. Bilene fra Bosses bilforhandler er av høyeste kvalitet og skal du kjøpe bil er det et trygt valg.” Dette høres bare ut som en anstrengt tungekrøll.
Når du skal lage innholdet til nettsiden din, er du nødt til å skrive med brukeren i utgangspunktet, og på en måte hvor Google forstår konteksten. Dette gjør du ved å inkludere søkeordet på følgende steder:
- Overskrifter: Sørg for at søkeordet ditt er i H1-overskriften. Det er det viktigste tekstelementet på siden, og det forteller Google hva siden handler om. Ta også gjerne med søkeordet (og synonymer til søkeordet) i underoverskriftene på siden (H2-H6), men pass på at du ikke overdriver.
- Brødtekst: Bruk søkeord og synonymer på en naturlig måte i brødteksten. Teksten skal være lett å lese og ikke føles kunstig. Forhør deg gjerne med en kollega, og se hva de synes. Det merkes godt om du har overdrevet bruken av søkeord i teksten din. Google har selv kommet ut og sagt at søkeordtetthet (hvor ofte et søkeord brukes) er ikke en rangeringsfaktor.
- Alternativ tekst til bilder: Sørg for å inkludere søkeordet på en naturlig måte i Alt-teksten til bildene dine. Det er en tekstbit som leses opp av skjermlesere for å beskrive bildet, og brukes også som plassholder dersom bildet ikke lastes inn av nettleseren. De fleste CMS lar deg skrive inn alt-tekst når du legger til eller endrer bilder.
- Nettadressen til siden: Prøv å bruke søkeordet i sidens URL-slug. Det er både mer brukervennlig og Google anerkjenner det.
- Metatittel: Metatittel er tittelen på siden slik den vises på Google. Det er ekstremt viktig, både for brukere og Google, at du inkluderer søkeordet her. Bestepraksis er å ha søkeordet så tidlig som mulig i Meta-tittelen. Se eksempler nedenfor:
- Metabeskrivelse: Metabeskrivelsen vises under metatittelen og er en kort tekst som presenterer innholdet på siden. Det har ingen direkte effekt på sidens Google-rangering, men en velskrevet metabeskrivelse kan øke klikkfrekvensen, det i seg selv er et positivt signal for Google.

- Strukturert data: Strukturert data er en måte å gi informasjon om innholdet til Google, og som sistnevnte kan vise blant søkeresultatene. Det kan være vurderinger, prisklasse, tiden det tar å gjøre en aktivitet, næringsinnholdet til en rett osv. Resultatet av korrekt implementert strukturert data gir et såkalt «Rich Result» på Google. Slik kan en oppskrift for eksempel se ut:
Du kan ha bruk for hjelp fra en utvikler eller en annen ressurs for implementeringen av informasjon på hjemmesiden din; det er definitivt verdt det. Studier har vist at rike resultater gir et gjennomsnitt på 41 prosent høyere klikkfrekvens (CTR) enn vanlige søkeresultater.
Ved å kontinuerlig gjennomgå alle trinnene for de viktigste sidene dine, og sørge for at de er optimert, gir du dem en bedre sjanse til å vises hos søkemotorene. Du har mest sannsynlig også skapt en bedre opplevelse for brukerne, enten de kom til siden fra Google eller fra din egen, interne navigasjon.
Internlenker
Både brukere og Google skal kunne finne de viktige sidene dine når de navigerer på nettstedet ditt. Det innebærer at nettsiden din inneholder linker som også peker til de andre sidene på nettsiden din, både via menyer, bilder og i brødtekst. Det er viktig av flere grunner:
- Brukervennlighet: Det skal være enkelt for en bruker å finne innholdet ditt, spesielt de sidene som er viktigst for virksomheten din.
- Indeksering: Google bruker internlenkene på nettstedet ditt for å gjennomsøke og indeksere det. Dette betyr at de finner sidene, leser innholdet og legger dem til i indeksen.
- Søkeordoptimalisering: Når Google crawler (gjennomsøker) nettstedet ditt, registrerer den teksten på koblingene (ankertekst). Teksten forteller Google om konteksten til siden som lenken peker på.
I denne guiden vil vi kun fokusere på aspektene ved søkeordoptimalisering.
Ankertekst og søkeordoptimalisering
Ankertekst er et tekststykke som fungerer som en lenke. Du ser dem i brødtekst hele tiden på nettet. Selve teksten forteller brukere og Google hva de kan forvente å finne når de klikker på lenken.
Hvis vi for eksempel skulle linke til en annen guide fra denne artikkelen, kan den se slik ut: “Les mer her i vår guide for linkbuilding”. Den forteller Google, og brukerne, at siden bak lenken er en «guide for linkbuilding». For besøkende er det brukervennlig, og for Google er det et signal om at siden bør prioriteres for informative søk om «linkbuilding». Jo flere signaler du sender til Google via interne lenker, og ankertekster om hva sidene dine handler om, jo bedre for sidens rangering.
Struktur og internlenking
God praksis er at du lenker mellom sider som er relatert til hverandre. I denne guiden lenker vi til flere av våre andre guider og ressurser, som kan være relevante for deg som leser. Jo flere slike kontekstuelle forbindelser du gjør, desto bedre er det for søkeordoptimaliseringen din.
Tips for å forbedre din internlenking:
- Kartlegg innholdet på nettstedet ditt og se hvilke sider som er relatert til hverandre.
- Sørg for at sidene som snakker om lignende emner lenker til hverandre på en brukervennlig måte.
- Gå gjennom ankertekstene og sørg for at de er på linje med søkeordene på mottakssiden. Men, varier ankerteksten slik at den ikke er helt lik for hver lenke. Google liker variasjon og setter ikke pris på at ting er kopier av hverandre.
Det finnes flere ulike verktøy for å gjennomgå hvordan sidene dine lenker til hverandre og hvilke ankertekster de bruker. Slik kan det se ut i Ahrefs-verktøyet for eksempel:
Fokuser spesielt på sider som mangler, eller har få, interne lenker og fiks det så fort som mulig.
Menyer
Sørg for at menyene dine har søkeordoptimaliserte lenker. Menyene finnes mest sannsynlig på hver side på nettstedet ditt, så den beste måten å gå fram på er å navngi de ulike internlenkene i menyene med det viktigste søkeordet for landingssiden.
Klikkdybde
Strukturen er nært knyttet til den internlenkingen. Det handler om at det er en optimalisert “klikkdybde” (“click depth” som det heter på engelsk) fra startsiden til de viktigste sidene dine. Med andre ord, hvor mange lenker du må klikke på før du når målet. Jo færre klikk det tar å komme til landingssiden, fra startsiden, jo mer relevant antar Google at den er. Så ikke gjem de viktige sidene dine bak en for lang kjede med klikk. Da antar Google at de ikke er viktige.
Optimaliser systematisk internlenker og menyer på nettstedet ditt for å lage:
- En mer brukervennlig opplevelse av nettstedet ditt
- En kontekstuell struktur som betyr at Google vil belønne innholdet ditt for dine viktigste søkeord
Eksterne lenker
Det holder ikke at du selv forteller Google hvilke sider som er relevante for hvilke søkeord. Google vil også se om andre nettsteder garanterer for nettstedets pålitelighet og høye kvalitet. Det gjør søkemotoren ved å se på hvilke andre nettsteder som lenker til ditt nettsted og hvordan disse lenkene ser ut.
Lenker fungerer som kvalitetsstempler og er en av de viktigste rangeringsfaktorene i Googles algoritme. Jo mer pålitelig nettstedet som lenker til deg er, jo bedre. Da er det viktig at siden som lenker til deg, også har innhold som er relatert til ditt område.
Eksempel:
Er du et byggefirma, er det ikke aktuelt om en nettside med matoppskrifter lenker videre til deg. Det er imidlertid et stort pluss med lenker fra bransjesider i byggesektoren, eller andre nettsider og blogger som snakker om bygg.
De fleste nettsteder får lenker til hjemmesiden sin fra andre, noe som er positivt for hele nettstedet. Det er ideelt hvis du også skaffer deg lenker som peker direkte til de spesifikke sidene som du søkeordoptimaliserer for. Linkbuilding (å anskaffe lenker) er blant de viktigste, men også de vanskeligste områdene innen SEO, det kan du lese mer om det her i guiden vår.
Avsluttningsvis
Søkeordoptimalisering handler om å lage innhold som er relevant for brukeren når de søker etter dine mest kritiske søkeord, på en måte som også Google forstår. Dette gjør du ved å:
- Analyser hvilket innhold Google viser øverst akkurat nå for søk, og sørg for at innholdet ditt er enda bedre.
- Bruk søkeord i innholdet på en naturlig og brukervennlig måte.
- Link til innholdet med søkeordet i ankerteksten.
- Bygg linker til nettstedet ditt fra relevante, eksterne nettsteder.
Hvis du går gjennom denne prosessen for alle dine kritiske sider og søkeord, vil du være på god vei til toppen av Google.
Hvis du føler at du trenger hjelp med søkeordoptimalisering, ta gjerne kontakt med oss. Hos oss får du først en grunnleggende søkeordsanalyse helt gratis og uforpliktende, før vi videre diskuterer hvordan vi kan hjelpe deg avgårde med selve optimaliseringen av SEO på nettsiden din.