Ønsker du å klatre helt til toppen av søkerangeringene, må du ta hensyn til mobil-SEO, ettersom antall brukere som surfer på nettet gjennom mobiltelefoner har doblet seg siden 2013. Dette gjenspeiles også i statistikk, som viser at «Desktop Searches», det vil si søk fra en datamaskin, går jevnt ned. Det har ført til at mobilsøk nå har dobbelt så stor andel av søkeordskaken.
Denne utviklingen har naturlig nok begynt å gjenspeiles i hvordan Google indekserer nettsider i søkeresultatene deres. Siden 2020 har Google i økende grad prioritert søkene deres i forhold til hvordan det oppleves av mobilbrukere – en såkalt ‘mobile-first’-indeks. Dette betyr at når Google vurderer kvaliteten på siden din, ser den på mobilversjonen i stedet for desktop-versjonen.
Det er flere konsekvenser av å ikke ha en mobiloptimalisert nettside. Et av dem er at du muligens ikke vil bli vist på det søkeordet du ønsker, når en mobilbruker søker på det.
«Det er en vanlig feil blant bedrifter og enkeltpersoner at de bruker desktop-versjonen som et ugangspunkt når de utvikler nettsiden,» sier Manne Högström, Klikkos interne SEO-spesialist. «Det er alltid viktig å huske på at vi lever i en “mobil først-verden”, og det er det du bør bruke som utgangspunkt.»
Ifølge Manne Högström kan rangeringen din i verste fall bli dårligere hvis et tilstrekkelig antall brukere klikker på nettstedet ditt, men ender med å klikke seg ut og videre til søkeresultatet nedenfor når siden din viser seg å være uleselig på telefonen deres.
I denne artikkelen fokuserer vi på noen tiltak du kan bruke i SEO-strategien din for å sikre at du er klar for den mobile fremtiden vi lever i.
Smooth og brukervennlig design – nøkkelen til mobil-SEO
Har du noen gang åpnet en nettside på telefonen din og umiddelbart lagt merke til at teksten er uleselig og at bildene gjør siden umulig å scrolle på? Det er en nettside som ikke har et mobilvennlig design. En av de vanligste måtene å sikre en mobilvennlig brukeropplevelse på, er å bygge koden basert på såkalt “responsivt design”.
Som du sikkert kan gjette ut ifra navnet, betyr responsiv webdesign at layouten på nettsiden tilpasses og skaleres ut fra enheten som får tilgang til nettsiden. Dette betyr blant annet at tekststørrelse, visuelle elementer og interaktive knapper justeres når nettsiden din identifiserer at en bruker med mindre skjerm besøker siden.
Vi anbefaler å bruke Googles Mobile-Friendly Test og Mobile Usability-rapporter i Google Search Console for raskt og enkelt å identifisere og fikse problemer med mobilkompatibilitet.
I tillegg er også lastetiden viktig – det vil si tiden det tar før nettsiden din laster inn på brukerens mobil. Ikke bare blir langsomme lastetider straffet av Google, men en potensiell kunde kan fort tro at nettsiden din er nede og hopper til en annen side i stedet. For å danne en oversikt over nettsidens prestasjon, kan du for eksempel bruke et verktøy som PageSpeed Insights.
Google liker heller ikke om du dekker siden din med popup-vinduer og omdirigeringsfaner med mindre de berører informasjonskapsler og databeskyttelse. Så sørg for at du har en ren landingsside med iøynefallende overskrifter og tagger som inneholder relevant informasjon for brukerne.
Vær oppmerksom på lokal SEO
Mobilbrukere bruker ofte Google på farten for å finne ulike tjenester, og det bidrar til å gjøre lokal SEO enda mer sentral. Det inkluderer bl.a. at du oppdaterer informasjonen i metadataene dine, og på nettsiden din som peker til din plassering. Det kan f.eks. være adresser, telefonnumre og lokalt relevante søkeord.
Gi titler, innhold og metabeskrivelser oppmerksomhet
Siden brukerne har mindre plass på mobilskjermen, er det viktig å sørge for at titlene dine er korte og presise (gjerne mellom 50 og 60 ord), og at de inneholder relevante søkeord som effektivt formidler den viktigste informasjonen på siden din.
Presenter informasjonen på nettsiden din på en måte som er lett tilgjengelig, og lett å navigere i for mobilbrukere. Det maksimerer sjansen for å konvertere potensielle kunder. Dette gjør du f.eks. ved å gjøre teksten lettlest, bruke passende skriftstørrelse og unngå tette, lange avsnitt som forverrer brukeropplevelsen på mobiler.
Siden SEO-landskapet er i stadig utvikling, kan det også være en god idé å fremtidssikre fremgangsmåten din. Et av de nyeste tilskuddene er “voice search prompts”, som blir stadig mer utbredt med verktøy som Siri og Alexa. Derfor kan det være smart å tilpasse søkeordene og innholdet ditt til å være kompatibelt med long tail-søkefraser som «hvor kan jeg kjøpe en PS 5», som gjøres på talespråk.
Mobil SEO-optimalisering er viktig
Mobilens dominans innen Google-søk er kommet for å bli, og det må tas hensyn til i en effektiv SEO-strategi. Ved å utvikle en mobilvennlig nettside med rask lastetid, lokalt fokus, responsivt design og brukervennlig innhold, kan du skape et solid grunnlag for at brukerne kan ha en jevn interaksjon med nettsiden din og ligge ett skritt foran alle konkurrenter – som kanskje fortsatt tar utgangspunkt i desktop-formatet.