Søkemotoroptimalisering, eller Search Engine Optimization (SEO) på engelsk, er en samlebetegnelse for flere teknikker og metoder som forbedrer nettstedets synlighet i søkemotorer, spesielt Google.
Nå, ettersom folk lever og forbruker stadig flere ting og tjenester fra nettet, er ikke SEO bare en luksus – det er en nødvendighet.
Visste du at:
- Over 90% av alle søk på nettet starter med en søkemotor (Webfx)
- Nettsidene som er rangert øverst på Google får omkring 10 ganger så mye trafikk som den tiende rangerte siden (den som står helt nederst på førstesiden) (OnTheMap)
- 53.3% av all trafikk til et nettsted kommer via organiske (altså ubetalte) søkeresultater (Brightedge).
SEO hjelper deg både med å skreddersy innhold, optimalisere nettstedet og sørge for at alle fra besøkende til Google elsker deg. Om du ønsker økt synlighet, så er dette svaret på hvordan du kan få bedre merkevarekjennskap og til slutt flere kunder.
Om guiden
På internett er det en enorm mengde informasjon, og det kan være utfordrende å skille seg ut blant så mange konkurrenter. Denne guiden gir deg imidlertid de nødvendige verktøyene du trenger for å oppnå den ettertraktede førsteplassen på Google.
Her vil vi se nærmere på hva SEO er, hvorfor det er viktig og hva du konkret kan gjøre for å få mer trafikk inn fra Google. Guiden er delt inn i de tre områdene som utgjør SEO:
- Teknisk SEO – Hvordan søkemotorene finner og indekserer innholdet på nettstedet ditt, samt brukervennlige aspekter som tiden det tar å laste inn siden din, i tillegg til å sjekke at nettstedet ditt er tilpasset ulike typer enheter (som mobil, desktop og nettbrett).
- Innhold/Content – Hvordan skape tilpasset innhold som både brukere og søkemotorer liker
- Off Page SEO – Hvordan bli bekreftet og få troverdighet fra andre nettsteder (eksterne kilder). Fremfor alt handler SEO om å få tak i lenker (backlinks) som peker tilbake på nettstedet ditt fra andre nettsteder.
Videre vil vi gå vi i dybden på disse tre hovedområdene, og forklarer deg hvordan du lager en vellykket SEO-strategi.
Hva er en søkemotor?
For å forstå SEO, må man først dykke ned i hva en søkemotor faktisk er. I korte trekk er en søkemotor et digitalt verktøy som brukes når du ser etter informasjon på nettet. Når en snakker om søkemotorer tenker folk oftest på Google og deretter på dens konkurrenter (Yahoo, Bing, DuckDuckGo, Kvasir m.fl.). Alle disse er universelle søkemotorer hvor en i utgangspunktet kan søke etter alt.
Googles søkemotor
Ut over disse finnes det også andre tjenester som teknisk sett også er, eller har, integrerte søkemotorer:
- Bibliotekene sine søketjenester hjelper deg for eksempel med å finne publikasjoner, bøker, filmer og lignende som du kan låne.
- E-handelsplattformer som Amazon har ofte sine egne søkemotorer for å finne butikker eller produkter.
- Strømmetjenester som Spotify, YouTube, Netflix m.fl har søkemotorer som lar en finne spesifikke titler, sjangre og lignende.
Skjermbilde av søkemotoren til Bergen Offentlige Bibliotek [17.10.23]
Fokuset i denne guiden er derimot de universelle søkemotorene, og fremfor alt Google.
Formålet med en søkemotor
For hver dag som går, vokser mengden med informasjon som finnes tilgjengelig på internett. For at vi som mennesker skal kunne navigere blant all denne dataen trenger vi en måte å sortere all denne informasjonen og presentere den på en god måte. Det er her søkemotorene kommer inn i bildet.
Formålet med en søkemotor er å hjelpe brukerne til enkelt og effektivt finne den informasjonen som de leter etter. Fordi det gjerne finnes mange sider som omhandler de samme emnene, er det viktig at søkemotorer prioriterer:
- De mest relevante informasjonskildene: Dette er nettsteder som er anerkjente på området, og hvis innhold svarer best på spørsmålene.
- Den mest brukervennlige opplevelsen: I tillegg til å svare på spørsmål, må disse sidene også være tilgjengelige og brukervennlige.
“…try to focus on your users and figure out what their needs are and what you can do to provide something that is really unique and compelling and different from everyone else in that area that you’re active in.”
John Mueller – Senior Search Analyst, Google
Hvordan tjener søkemotorene penger?
For å forstå hvordan man kan bruke SEO for å få mest mulig ut av søkemotorene, er det også viktig å vite hvordan de tjener penger. Rent økonomisk drives søkemotorene gjennom betalt annonsering knyttet til søkene som gjøres. Dette gjør det mulig for bedrifter å nå ut til potensielle kunder, både gjennom organiske posisjoner (de ubetalte resultatene) og de betalte resultatene (annonser).
To måter for økt synlighet
For bedrifter er søkemotorer i dag en viktig plattform for å nå ut til målgruppene sine. Når en potensiell kunde søker etter et produkt, en tjeneste eller en løsning på noe, er det viktig å være blant de første resultatene som vises. Nettsteder kan vises i søkemotorer på to måter:
- Organiske søkeresultat: Vises i søkemotorene uten at du betaler for det. Gjennom SEO kan bedriftene forbedre sin synlighet og rangere høyere. Organiske søkeresultater er mer troverdige i brukernes øyne enn betalte resultater.
- Betalt annonsering (SEM): Søkemotormarkedsføring, eller Search Engine Marketing, er annonser som søkemotorer tilbyr i tillegg til de organiske resultatene. Disse annonsene kan målrettes basert på en rekke faktorer som søkeord, demografi, lokasjon og brukeratferd. SEM gir bedrifter muligheten til å vise frem merkevaren eller tilbudet sitt til potensielle kunder når de aktivt søker etter relaterte produkter eller tjenester.
Senere i guiden ser vi nærmere på organiske og betalte søkeresultater, og hvordan de forholder seg til hverandre.
SEO-bransjen
Den økende betydningen av synlighet på nettet har ført til at det har vokst frem en hel bransje som jobber målrettet for å forstå og optimalisere innhold opp mot søkemotorenes algoritmer. Fra spesialiserte byråer og konsulenter til digitale verktøy og plattformer, har det skapt nye jobbmuligheter, innovasjoner og endret måten vi tenker på digital markedsføring.
Forstå søkemotorene
I den digitale tidsalderen vi lever i er informasjon helt uvurderlig, og det er søkemotorer som stort sett kontrollerer hvem som får tilgang på hva. Nøkkelen til å skille seg ut og bli sett baserer seg rett og slett på å forstå hvordan søkemotorene fungerer.
Enten du er bedriftseier, blogger, forsker eller kunstner, ønsker du gjerne at folk skal kunne finne deg på nett. Søkemotorer er derfor en av de viktigste kildene til trafikk til nettstedet ditt. Hvis du ikke forstår hvordan søkemotorene fungerer, risikerer du aldri å nå ut til en stor del av dine potensielle kunder.
Hvordan fungerer en søkemotor?
Søkemotorer bruker avanserte prosesser og algoritmer for å finne og presentere innhold for brukerne.
De starter med å sende ut webcrawlers, eller søkeroboter, som systematisk skanner internett etter data. Disse dataene lagres deretter i en stor database som kalles en indeks.
Søkemotoren presenterer deretter resultater basert på dataene som er lagret i indeksen når brukerne gjør et søk.
Søkemotorene bruker ulike algoritmer for å finne ut hva fra indeksen skal vises som resultat for hvert enkelt søk.
Algoritmene til en søkemotor
Når brukere søker etter noe, behandler søkemotoren søket ved å sammenligne det med innholdet som allerede er i indeksen. Den bruker en rekke algoritmer for å finne ut av hvilke sider som er mest relevante for søket, og viser disse til brukeren.
Søkemotorenes algoritmer er komplekse systemer som tar hensyn til hundrevis, om ikke tusenvis, av ulike faktorer for å avgjøre sidens relevans. Noen av de viktigste er:
- At søkeordet er nevnt flere ganger i teksten (men uten at det blir for mange ganger, søkeordspakking er dårlig praksis)
- Kvaliteten på innholdet
- Eksterne lenker til siden (fungerer som tegn på troverdighet)
De underliggende mekanismene og algoritmene er i stadig utvikling for å sikre kvaliteten og unngå at nettsteder manipulerer seg til bedre resultater. For å gi nettstedet ditt de beste sjansene, er det derfor viktig å holde seg oppdatert på de nyeste SEO-trendene og oppdateringene til de forskjellige algoritmene.
Google og andre søkemotorer er derimot alltid litt forsiktige med å dele helt presis informasjon om hvordan algoritmene deres fungerer. Derfor er det vanlig innenfor bransjen å eksperimentere, teste og bruke anekdotiske bevis når du skal forstå resultatene.
Store algoritmeoppdateringer
Google, verdens mest populære søkemotor, har i årenes løp utviklet og implementert en rekke større oppdateringer av søkealgoritmen for å forbedre og finjustere søkeresultatene. Noen av de mest kjente er:
PageRank: Dette er en av Googles grunnleggende algoritmer. Denne vurderer kvaliteten og antallet lenker til en side for å gi et inntrykk av sidens viktighet og troverdighet.
Panda: Panda-oppdateringen ble lansert i 2011 og straffer nettsteder som har innhold av lav og tynn kvalitet, og belønner nettsteder som har detaljert og relevant innhold.
Penguin: Denne oppdateringen ble lansert i 2012 for å oppdage og sanksjonere nettsteder som benyttet seg av villedende og manipulerende lenkestrategier for å øke rangeringen i søkeresultatene.
Hummingbird: Hummingbird ble lansert i 2013 og fokuserer på å forstå søkene som en helhet, i stedet for å fokusere på enkelte søkeord. Denne oppdateringen forsøker å forstå hele intensjonen som ligger bak et søk.
Mobilegeddon: Denne algoritmeoppdateringen ble lansert i 2015 og prioriterte mobilvennlige nettsteder i søkeresultatene, spesielt ved søk fra mobile enheter.
BERT: BERT ble introdusert i 2019 og fokuserer på å forstå konteksten til ord i søk og gi mer nøyaktige resultater, spesielt for lengre og mer dialogbaserte søk.
Product Reviews Update: Lansert i 2021, denne oppdateringen har til hensikt å hjelpe Google med å finne originalt innhold som omhandler ekspertvurderinger og -anmeldelser, fremfor sider hvor disse havner og som Google gjenkjenner som kopier.
Product Reviews Update: Lansert i april 2021 og har til hensikt å fremheve anerkjente ekspertvurderinger og -anmeldelser, fremfor sider som bare samler vurderinger og omdømme.
Page Experience Update: Denne oppdateringen ble lansert mellom 2021 og 2022 og introduserte Core Web Vitals som en rangeringsfaktor.
Helpful Content Update: Den første HC-oppdateringen dukket opp i august 2022, og handler om at Google skal fremme (nyttig) innhold, skrevet av mennesker, for mennesker.
Google lanserer stadig nye og forbedrede oppdateringer for å være den mest relevante og troverdige søkemotoren. Som digital markedsfører er det derfor viktig å holde seg oppdatert.
Eksempler på søkemotorer
I skrivende stund, er den mest populære søkemotoren i verden Google. Den er kjent for et grensesnitt som er hurtig, nøyaktig og minimalistisk. Her er noen andre store søkemotorer:
Baidu: Baidu, den ledende søkemotoren i Kina, tilbyr en rekke tjenester som ligner på Google, men som er skreddersydd for det kinesiske markedet.
Bing: Er utviklet av Microsoft og er et populært alternativ til Google. Ofte standardvalget på Windows-enheter.
Yahoo! Search: Selv om populariteten til denne søkemotoren har avtatt med tiden, var Yahoo! en gang en av de største aktørene.
Ecosia: Denne søkemotoren baserer seg på Bing sine resultater og ads, men er i tillegg en sosial bevegelse hvor annonseinntektene fra søkene dine bidrar til å plante flere trær.
DuckDuckGo: Denne søkemotoren er kjent for sitt fokus på personvern og sporer ikke brukernes aktivitet, noe som gir en mer privat søkeopplevelse.
DuckDuckGo sin søkemotor
Hvordan svarene presenteres i søkemotorer
Når du skriver inn et søk i en søkemotor som Google, Bing eller DuckDuckGo, analyserer søkemotoren milliarder av nettsider i sin indeks for å finne de mest relevante resultatene. Disse resultatene presenteres som regel i form av en liste på en rullbar side. På fagspråket kalles dette «SERP» (Search Engine Results Page).
Hvert element i SERP kalles et «søkeresultat». Et typisk søkeresultat inneholder navnet på nettstedet, tittelen på nettsiden, en kort beskrivelse eller et utdrag av innholdet og URL-adressen (nettadressen).
Ulike typer søkeresultater
I tillegg til organiske søkeresultater kan SERP også inneholde betalte annonser, lokale kartoppføringer, bilder, videoer og andre spesialiserte resultater. Søkeresultatene er som regel organisert på den måten som er mest relevant for søket.
Eksempel på et Google-søk hvor kart og kartoppføringer presenteres.
Hvorfor burde du fokusere på SEO?
I denne delen av guiden skal vi se nærmere på potensialet i SEO. På lang sikt er det en mer bærekraftig strategi enn betalt annonsering, og det er en god måte å øke oppmerksomheten omkring merket ditt på.
Hvorfor driver ikke flere bedrifter på med SEO?
Til tross for fordelene som omtales i denne veiledningen, er SEO ofte en oversett og underprioritert aktivitet for mange bedrifter. Dette kan ha flere årsaker:
- Dårlig kunnskapsnivå – De har ikke tatt seg tid til å sette seg inn i SEO og forstår ikke fordelene. Hvis du kjenner deg igjen i dette, håper vi at denne guiden kan gi deg svar på spørsmålene dine.
- Resultatene kommer ikke umiddelbart – I motsetning til betalt markedsføring tar det ofte tid å få den trafikken du ønsker. Vi skal snakke mer om dette senere her, under SEO vs. PPC (betalt annonsering), og hvordan du bør tenke rundt planleggingen.
- Det er vanskelig å følge med på utviklingen – Google oppdaterer algoritmen sin kontinuerlig, noen ganger flere ganger om dagen. For det meste handler det om finjusteringer, men teknikker som ga bedre plasseringer for 10 år siden, fungerer kanskje ikke i det hele tatt i dag. I verste fall kan de føre til dårligere posisjoner. Vi tar en titt på hva som skjer i dag, og hva du kan gjøre for å holde deg oppdatert.
- Andre prioriteringer – Å jobbe med SEO krever at man setter av ressurser til det, og bedrifter velger ofte å prioritere andre tiltak. Dette henger ofte sammen med punkt 1, nemlig manglende kunnskap blant beslutningstakerne. Nedenfor gir vi deg verktøyene du trenger for å overbevise bedriften din om å sette SEO på agendaen.
Hvorfor bør du jobbe med SEO?
Den viktigste grunnen til å investere i SEO er at det vil gi nettstedet ditt mer trafikk, uten at du trenger å betale for det. Hvis du gjør jobben riktig, vil det også ha en rekke andre positive effekter:
- Bedre plasseringer på Google og andre søkemotorer
- Ubetalt eksponering av varemerket ditt, som oppfattes som mer troverdig fra et kundeperspektiv
- Økt trafikk på søkeord som er viktige for produktet/tjenesten din
- Et mer brukervennlig nettsted som konverterer bedre
Googles algoritme er designet for å vise de mest relevante og organiske treffene øverst. Det vil si de sidene som best besvarer Googlerens spørsmål. SEO-vennlig innhold er per definisjon også brukervennlig.
Hvorfor er det viktig med en god posisjon på Google?
Jo tidligere i Googles søkeresultater et nettsted vises for et søk, desto flere klikk og besøkende får du til siden. Det er dette som kalles Click Through Rate (CTR), eller klikkfrekvens på norsk.
En studie fra Backlinko viser at de tre øverste organiske søkeresultatene mottar til sammen 54,4 % av all trafikk fra Google. Se grafen fra undersøkelsen nedenfor:
Graf fra backlinko.com
Som man kan se, synker trafikkmengden drastisk fra første posisjon til ikke engang en tiendedel når du når bunnen av første side, dvs. posisjon 10. I SEO-bransjen spøker en gjerne at «det beste stedet å gjemme et lik er på Google sin andre resultatside».
Men hva med annonsene?
Som du sikkert har sett når du Googler, vises annonser ofte før de organiske resultatene. Til tross for dette klikker folk sjelden på dem:
- Gjennomsnittlig CTR for organisk posisjon 1: 27,6 % (data fra backlinko).
- Gjennomsnittlig CTR for Google-annonse på posisjon 1: 2,2 % (data fra first page sage).
Et lite eksperiment for å sette det på spissen: Hvordan forholder du deg til søkeresultatene? Vi antar at du, som folk flest, ignorerer annonsene og klikker på det første organiske resultatet hvis det virker relevant.
Vi kommer tilbake til sammenligningen mellom organisk- og betalt trafikk senere i guiden.
Hvor mange bruker Google (og andre søkemotorer)?
Størstedelen av verdens befolkning, 82 % av alle mellom 18 og 64 år, bruker søkemotorer regelmessig. Og den desidert mest populære søkemotoren er Google, med en markedsandel på nesten 93 %. Den nærmeste konkurrenten, Bing, er ikke engang i nærheten:
Fordi Google er så dominerende, fokuserer SEO-arbeidet nesten utelukkende på å få bedre plasseringer og mer trafikk fra Google.
De fleste andre søkemotorer har lignende algoritmer som styrer rangeringen. Hvis du gjør det bra på Google, er det stor sannsynlighet for at du også får trafikk fra Bing, Yahoo, DuckDuckGo og andre.
Stoler folk på Google?
Vi har funnet ut at folk stoler mest på organiske resultater, spesielt de som rangeres høyest. Men hva med tilliten til Google selv? En studie fra 2021 utført av SEOClarity viste at Google var den teknologigiganten amerikanere stolte mest på:
Det faktum at de topper amerikanernes liste over tillit, sier mye om søkemotorens autoritet.
En annen undersøkelse utført av Edelman, et av verdens største PR-byråer, viser at folk stoler mer på søkemotorer enn på andre nyhetsmedier.
Kilde: Edelman Trust Barometer 2023
Hvis nettstedet ditt vises øverst på Google, er det ikke bare en trafikkdriver. Det er også et kvalitetsstempel.
Googles ulike ansikter
Google utvikler seg stadig for å bli en one-stop-shop for så mange ulike typer søk som mulig. I 2005 lanserte Google Maps – som med tiden har blitt gode til å veilede folk i riktig retning – at tradisjonelle adressesider har blitt utkonkurrert. Google Flights og Google Hotels gjør det enklere å søke etter og bestille flyreiser og hoteller, og Google Shopping hjelper deg med å finne frem når man handler online.
Screenshot fra Google Flights etter et søk på en flyreise fra Oslo til Svalbard
Det er viktig at du identifiserer hvilke av Googles produkter som er relevante for virksomheten din, og deretter optimaliserer for dem. Hvis du driver en restaurant uten å ha opprettet en Google Business-profil, vil du aldri få noen besøkende som finner deg via kartsøket. Det skal vi se nærmere på under her.
Google Maps SEO
Google Maps er helt nødvendig for alle bedrifter og organisasjoner som har en eller annen form for lokal tilknytning og hvor det er viktig å få besøkende til stedet. Folk bruker kartet akkurat som et vanlig søk. De søker etter «Restaurant Tromsø», «frisør nær meg», «døgnåpen tannlege» og så videre. Kort og godt, vises du ikke på kartet, finnes du ikke.
Ifølge en undersøkelse utført av Zipdo er Google Maps verdensledende innen kartsøk med en markedsandel på 70%. Den samme undersøkelsen viste også at 83% av brukerne anså Google Maps som avgjørende for beslutningsprosessen.
Google Bedriftsprofil
For å bli synlig i Google Maps, må du opprette en profil på Google Business Profile. Dette fungerer som et digitalt kontrollpanel hvor du legger inn all nødvendig informasjon om bedriftens fysiske lokasjoner. Google bruker deretter denne informasjonen for å vise fram lokasjonene i karttjenesten.
Akkurat som i Googles vanlige søk, er det de øverste organiske resultatene som får flest besøk etter «Sponset lenke”. Derfor er det viktig å sørge for at du optimaliserer profilen din så mye som mulig.
For å vurdere bedriftens relevans for kartsøket, ser Google blant annet på:
- Om bedriftene har lagt inn riktig bransje og forretningsområder i kontrollpanelet
- Kundevurderinger og anmeldelser
- Om bedriftene svarer og samhandler med anmelderne sine
- Om kontakt- og adresseopplysningene på Google stemmer overens med det som står på bedriftens nettside, Facebook, Gule Sider og andre troverdige digitale oppføringer.
Følg med på utviklingen
Som vi har sett til nå, er Google den mest brukte og pålitelige informasjonskilden på stadig flere områder, og de organiske resultatene er de klart mest besøkte. Derfor er det viktig å følge med på utviklingen av Googles produkter og hva som skal til for å bli lagt merke til. Hvis du ikke gjør det, vil konkurrentene dine gjøre det, og du vil definitivt sakke akterut.
Google selv er veldig gode til å kommunisere om sine produkter, oppdateringer og hva de betyr. Du finner informasjon her:
Andre gode eksterne kilder for å holde seg oppdatert er:
Hvis du ikke har tid
Bedrifter opplever ofte at det vanskeligste med SEO er å holde tritt med utviklingen. Hvis du ikke føler at du har tid eller mulighet til å følge med, er det et godt alternativ å få hjelp av et SEO-byrå eller en SEO-konsulent.
SEO vs. PPC (Google Ads)
Vi har tidligere sett litt på forskjellen i CTR mellom organiske posisjoner og annonser. Når du ser på disse tallene, virker det åpenbart at det er SEO du bør fokusere på:
- Gjennomsnittlig CTR for organisk posisjon 1: 27,6 % (data fra backlinko)
- Gjennomsnittlig CTR for Google-annonse på posisjon 1: 2,2 % (data fra first page sage)
Virkeligheten er, som med det meste, ikke like enkel. Ofte bruker bedrifter en større del av markedsføringsbudsjettet på betalt annonsering enn på SEO. Før vi diskuterer hvorfor det er slik, skal vi se på flere forskjellige fordeler og ulemper ved de to ulike fremgangsmåtene.
Fordelene med SEO
- Langsiktig investering – Når du først har nådd toppen, får du trafikken gratis så lenge du hele tiden holder systemet ditt oppdatert.
- Troverdighet – Høye rangeringer på Google øker merkevarens troverdighet.
- Kundevennlig – For å rangere høyt må nettstedet ditt være brukervennlig og relevant for de besøkende. Det er dette du får når du jobber med SEO.
- Trafikk av høy kvalitet – Generelt sett konverterer organiske besøkende bedre enn betalte.
- Kontinuerlig vekst – Hvis du har gjort jobben riktig, vil det gå raskere å ta posisjoner og trafikk på nye søkeord hvis du utvider virksomheten.
- Evergreen innhold – Hvis du klarer å skape innhold som alltid er relevant, vil det drive trafikk år etter år.
- Mangfoldiggjøring – Reduserer den økonomiske risikoen ved å være helt avhengig av betalt trafikk.
- Målbare resultater – Du kan se resultatene av investeringen din, fra forbedrede rangeringer til økt trafikk og til slutt økt konvertering.
Ulemper med SEO
- Ressurskrevende – SEO-prosjekter krever tid, kunnskap og ressurser fra ulike fagområder for å kunne gjennomføres på en god måte.
- Langsiktige resultater – Det tar ofte tid før SEO-arbeidet lønner seg i form av økt trafikk.
- Oppdaterte algoritmer – Google oppdaterer hele tiden algoritmene sine, og du må være oppmerksom på dette og tilpasse nettstedet ditt deretter.
- Ingen garantier – Det finnes ingen garanti for et bestemt resultat innen SEO.
- Høyere initialinvestering – Arbeidskostnadene ved å sette i gang et SEO-prosjekt er høyere enn ved PPC, fordi det gjerne involverer flere personer som utviklere, tekstforfattere osv.
Fordelene med PPC
- Umiddelbar synlighet – Du vises i søkeresultatene så snart du trykker på startknappen og annonsene er godkjent.
- Høy presisjon – Du kan selv bestemme hvilke søkeord du vil vises på eller ikke.
- Målbare resultater – Enkel og tydelig målbarhet i form av ROI, og man kan se hvilke kampanjer som gir gode eller dårlige resultater.
- Budsjettkontroll – Du bestemmer selv i større grad hvor mye du vil bruke og på hvilke kampanjer.
- Mulighet for A/B-test – Du kan enkelt A/B-teste hvilke annonser som fungerer og hvordan: klikk, konverteringsfrekvens osv.
- Enkelt å tilpasse – Kampanjer kan enkelt tilpasses – geografisk, sesongmessig, i løpet av en bestemt kjøretur og mye mer.
- Fleksible kampanjer – Det er raskt og enkelt å endre og tilpasse teksten og/eller utseendet på annonsene.
Ulemper med PPC
- Stigende kostnader – Kostnaden per klikk kan raskt eskalere, særlig i konkurranseutsatte bransjer.
- Kontinuerlige kostnader – Du er bare synlig så lenge du betaler. Hvis du slår av kampanjen, forsvinner synligheten helt.
- Læringskurve – Selv om det går raskt å sette opp en annonsekampanje, tar det tid å lære seg å lage gode kampanjer.
- Lavere konverteringsrate – PPC har generelt en lavere konverteringsrate enn organisk trafikk, noe som resulterer i bortkastede annonseringskostnader.
- Mindre troverdighet – Brukerne stoler mindre på annonser enn på organiske søkeresultater.
Hva er best – SEO eller PPC?
Disiplinene kan på papiret se ut som motsetninger, men svaret er ikke så enkelt som at den ene er bedre enn den andre. En vellykket markedsføringsstrategi inkluderer ofte begge deler, ettersom de utfyller hverandre.
Kortsiktig tidsperspektiv – PPC vinner
PPC kan være en god måte å få fart på salget på, ettersom annonsene vises umiddelbart. Det tar tid å oppnå konkrete resultater med SEO, så på kort sikt er PPC det beste alternativet.
PPC kan også brukes til å teste nye produkter, tjenester og idéer før man investerer i en langsiktig digital strategi.
De fleste bedrifter har selvsagt en langsiktig horisont, og PPC er ikke nok for å maksimere vekst og lønnsomhet. Da er SEO en absolutt nødvendighet.
Langsiktig tidsperspektiv – SEO vinner, men suppleres av PPC
Generelt sett kan man si at SEO er bedre i det lange løp. Det skaper en mer bærekraftig og kontinuerlig strøm av trafikk som ikke forsvinner hvis du slutter å bruke penger på det.
SEO gir relevant trafikk gjennom hele kundereisen, ettersom strategiene ofte inkluderer å skape innhold for brukeren høyere opp i kjøpstrakten. Dette kan være ulike typer informasjon og brukerveiledere eller artikler som er nyttige for personer som leter etter informasjon om tjenesten din. Denne veilederen er et eksempel på dette.
Hvis du dukker opp i kundenes bevissthet tidlig i kundereisen, øker både merkevarekjennskap og sjansen for flere konverteringer senere.
På vei mot toppen, og selv når du har nådd topplasseringer organisk, kan det være lurt å supplere med betalt annonsering. Dette gjelder spesielt for søk hvor du ikke dukker opp organisk. Du dukker kanskje opp på posisjon 1 på «Komler Bergen«, men ikke i det hele tatt på «Raspeballer Bergen«. Da er PPC en perfekt måte å dekke opp på.
SEO og PPC kan utfylle hverandre
SEO og PPC oppfattes av og til som motsetninger, og det er ikke uvanlig at tilhengere av den ene er negativ til den andre. En mer helhetlig markedsføringsstrategi inkluderer begge disipliner, ettersom de kan utfylle hverandre og øke effekten på følgende måter:
1.Dominans i søkeresultatene – Å ligge øverst i både organiske og betalte søk er den mest troverdige posisjonen du kan få. Det innebærer en viss risiko for at besøkende havner på ditt nettsted gjennom annonsen og du må betale for klikket, men det er ofte verdt det.
2. Optimaliser annonser og tekster – Google Ads er en fin måte å teste hvilken kommunikasjonsform og tekster som fungerer best for å drive trafikk. Med denne innsikten kan du deretter tilpasse teksten i de organiske søkeresultatene (metatittel og metabeskrivelse). Du kan for eksempel teste om den samme kommunikasjonsformen som fungerer best i søket, også gir bedre konverteringsrate når de besøkende lander på nettstedet ditt.
3. Konverteringsinnsikt – Du kan bruke PPC til å teste hvilke sider på nettstedet ditt som konverterer best. Dette kan fort gi deg en pekepinn på hvilke sider du bør investere i søkemotoroptimalisering for å få bærekraftig organisk trafikk på sikt. Omvendt kan du også kjøpe trafikk via PPC til sider som du vises på organisk og som konverterer godt. De kan ha synonymer som du ikke vises på, men som PPC kan dekke.
4. PPC kan drive fram innledende trafikk – Det kan ta tid å få organiske posisjoner og gratis trafikk. Her kan PPC være en perfekt måte å få i gang den digitale virksomheten på før du når det langsiktige målet med SEO.
5. Hvis algoritmen treffer – Google oppdaterer kontinuerlig sine algoritmer. Hvis du skulle bli påvirket negativt av en oppdatering, kan PPC være en måte å ta igjen de tapte posisjonene på, mens du oppdaterer nettstedet ditt og vinner dem tilbake.
6. Høy konkurranse – I enkelte konkurranseutsatte bransjer kan det være svært vanskelig å rangere godt og oppnå organiske posisjoner for viktige søkeord. Her kan det være nødvendig å bruke PPC for å nå ut til kundene i første omgang.
7. Beskytte varemerket – Bedrifter annonserer ofte på konkurrentenes navn som søkeord. Det kan derfor lønne seg å annonsere på ditt eget merkenavn for å beskytte denne trafikken.
Hvilket innhold er mest brukervennlig?
Bedrifter bruker ofte mye penger på kundeundersøkelser for å forstå målgruppen sin bedre. Derfor er det helt avgjørende at innholdet er attraktivt og relevant for potensielle kunder.
Uansett hvor mye tid og ressurser du allerede har brukt for å forstå målgruppen din sitt behov, kan Google gi deg ny og verdifull innsikt. Algoritmen til Google er som nevnt utformet for å vise de mest relevante resultatene først og øverst på lista!
Ta lærdom av toppresultatene
Innenfor bransjen din finnes det så klart også andre som tilbyr det samme som deg. For å danne deg et bedre bilde over hvem du har å gjøre med av konkurrenter, søk gjerne på Google etter din viktigste tjeneste eller ditt viktigste produkt, og se på de tre øverste resultatene. Hvordan ser nettsidene deres ut? Hvordan er balansen mellom tekst, bilder og video? Hva skriver de om? Hvor lett eller vanskelig er det å oppnå konverteringer via dem? Prøv å forstå hva som er den røde tråden som gjør at kundene velger å stole på dem, i tillegg til merkevaren deres.
Uansett hvor sterk merkevaren din er, vil ikke Google vise deg i søkeresultatene hvis du ikke har godt, brukervennlig innhold.
Slik gjør du det:
- Skriv opp de viktigste tjenestene og produktene dine
- Gå gjennom de beste resultatene for disse søkeordene
- Undersøk hvordan du kan gjøre det enda bedre enn konkurrentene dine
- Prioriter å gjennomføre endringene som er nødvendige på siden din
- Mål kundenes atferd på sidene dine, både før og etter at du har gjort endringer
Hvor brukervennlig er nettstedet ditt?
En viktig del av SEO er å gjøre nettstedet ditt så brukervennlig som mulig. Dette omfatter blant annet:
- Mobilvennlighet: I dag foregår mesteparten av søkene på mobilen, noe mange ikke tar hensyn til når de utformer nettsidene sine. Mobilvennlighet kommer ofte i andre rekke eller ignoreres helt – dette er ekstremt risikabelt. Når Google indekserer nettstedet ditt, bruker de først og fremst mobilversjonen som utgangspunkt. De bryr seg ikke like mye om desktop-versjonen er like god. Her kan du se om nettstedet ditt er mobilvennlig eller ikke: https://search.google.com/test/mobile-friendly
- Innlastingshastighet: Brukerne vil ha raske nettsider – et innlastingsikon som snurrer i evigheter påvirker derfor helhetsinntrykket ekstremt negativt. Til slutt går brukerne lei, trykker på tilbakeknappen og går til en konkurrent i stedet. Risikoen for «bounce» (at noen forlater siden uten å interagere med den) øker med 32% fra en side som lastes inn på 1 sekund til en som lastes inn på 3 sekunder. Den gjennomsnittlige lastetiden for et nettsted på Googles førsteside er 1,65 sekunder.
- Tilgjengelighet: Alle skal kunne bruke nettstedet ditt, uavhengig av kundene sin funksjonsevne. Derfor er det viktig at teksten alltid er stor nok og har tilstrekkelig kontrast til bakgrunnen. Det er også viktig at bildene dine har beskrivende metadata (alt-tekst), slik at tekstlesere kan beskrive for den besøkende hva bildet forestiller.
Bedriften din har kanskje allerede tenkt på dette da du opprettet nettstedet ditt. Ellers er brukervennlighet en integrert del av godt SEO-arbeid.
Hvordan får du satt SEO på bedriftens agenda?
Jobber du i markedsføringsavdelingen til bedriften din? Eller jobber du med noe helt tredje? Uansett hvilken posisjon du har i bedriften din, spiller det ikke noen rolle når du først har fått øynene opp for SEO. Det er ikke alltid like lett å realisere SEO-ambisjonene sine og få alle med på skuta. Å jobbe med SEO krever både tid og engasjement fra ulike fagområder, her er noen av nøkkelpersonene du behøver å ha tilgjengelig om du skal lykkes med din SEO-strategi:
- SEO-spesialister: gjør analyser og kommer med anbefalinger
- Utviklere: står for den tekniske implementeringen
- Tekstforfattere: skriver brukervennlige tekster og annonser
- Designere: forbedrer den visuelle opplevelsen av nettstedet
Ledelsen kan lett vende det døve øret til fordi det oppfattes som et for stort og ressurskrevende prosjekt. Det blir mer til et «kjekt-å-ha»-prosjekt et sted helt nederst på prioriteringslisten. Så hvordan får du ledelsen med på laget?
Money Talks
Det er viktig å påpeke for beslutningstakerne at et vellykket SEO-prosjekt vil ha følgende effekter:
- Mer trafikk til nettstedet
- Bedre brukeropplevelse
- Økte inntekter
I de fleste tilfeller er det tredje punktet det viktigste. Ledelsen vil alltid vite om en investering vil lønne seg rent økonomisk.
SEO og ROI (Return on Investment)
Den absolutt beste måten å få oppslutning omkring SEO-prosjektet ditt på, er å kunne vise, med tall og statistikk, hva den rene fortjenesten vil være hvis dere lykkes.
Heldigvis kan du selv lage en solid prosjektbegrunnelse ved hjelp av vår enkle prosess.
Lag din egen SEO-business case
Å utvikle en business case, eller en prosjektbegrunnelse på norsk, krever litt ulike verktøy, både Googles egne og eksterne. Det du trenger er:
Google Analytics
Google Analytics, eller GA, er et verktøy som samler inn data om all trafikk som lander på nettstedet ditt, som for eksempel:
- hvor trafikken kommer fra
- hvor lenge de besøkende oppholder seg på nettstedet ditt
- hva de besøkende gjorde på nettstedet
- om de besøkende konverterte
- bestillingsverdi
Rapport fra GA som viser trafikkvolumet fra ulike kanaler
Forhåpentligvis har du allerede en GA-konto og en eller annen form for konverteringssporing på plass. Ved hjelp av dette kan du beregne hva gjennomsnittsverdien er for en besøkende som lander på en gitt side. Hvis du også har en Ads-kampanje i gang, kan du trekke noen konklusjoner om søkeordenes betydning for konverteringsverdien.
Google Search Console
Google Search Console (GSC) gir oss informasjon om hvordan nettstedet vårt presterer på Google via de organiske søkeresultatene.
Screenshot fra en rapport fra GSC viser klikk, eksponeringer, CTR og posisjon over tid
I motsetning til Google Analytics viser GSC i tillegg hva som førte til at besøkende landet på nettstedet ditt. Informasjonen du kan se i verktøyet er:
- Hvilke sider de besøkende lander på
- Hvilke søkeord de besøkende har brukt for å finne nettstedet
- Gjennomsnittlige posisjoner for søkeordene
- CTR (click through rate)
I GSC kan du se data fra 18 måneder tilbake og studere trafikkutviklingen over tid.
For din virksomhet fungerer GSC først og fremst som et pedagogisk verktøy. Du kan se om du allerede får trafikk på dine hovedsøkeord eller om det er helt tomt. Eksempelvis kan det være at du har hatt høyere trafikk tidligere, men at du nå av en eller annen grunn har mistet den.
Med GA og GSC får du en idé om hvordan trafikken på Google har sett ut historisk og hvordan den ser ut nå i dag. Du kan også se hvordan nettstedet ditt presterer når det gjelder konverteringer.
Nå er det på tide å beregne den potensielle fortjenesten hvis du begynner å jobbe med SEO. For å gjøre dette må du gjøre en søkeordsanalyse ved hjelp av et søkeordsverktøy.
Søkeordsverktøy
Det finnes en rekke verktøy som estimerer månedlige søkevolumer for ulike søkeord, samt din og dine konkurrenters posisjon på dem. Senere i guiden går vi nærmere inn på søkeordsanalyse. For din business case er det viktig at du lager deg en liste innen to hovedområder:
- Dine hovedsøkeord og søkevolumet for disse
- Dine nåværende posisjoner
Opprett en SEO business case
Med dataene du har fra GA, GSC og søkeordverktøyet ditt oppretter du et regneark med følgende kolonner:
- URL til destinasjonssiden
- Søkeord – fra søkeordsverktøyet
- Søkeordets nåværende posisjon – fra søkeordsverktøyet
- Nåværende organisk trafikk på søkeordet – fra GSC
- Gjeldende CTR – fra GSC
- Estimert CTR – manuelt justert
- Estimert CVR (konverteringsfrekvens) – fra GA
- Gjennomsnittlig ordreverdi – fra GA
- Estimert omsetning
Etter at du har lagt inn dataene, kan du enkelt estimere fordelen av forbedrede posisjoner på de ulike søkeordene ved hjelp av CTR-tabellen:
Graf fra backlinko.com
Eksempel:
La oss si at du er en bilforhandler i Bergen, og vil forbedre trafikken din på søkeordet «Bilforhandler Bergen». Det har 350 søk totalt i måneden.
Akkurat nå har du ingen trafikk i det hele tatt, men du vil gjerne vite hvor mye du tjener hvis du når posisjon 1 og får en CTR på 27,6 %.
Google Analytics viser at 4 % av alle besøkende kontakter deg for å se på en bil, og av disse fører 25 % av kontaktene til et kjøp. Dette gir en effektiv konverteringsrate på 1 %.
Du beregner den gjennomsnittlige bestillingsverdien per kunde til 250 000 NOK.
Da vil utregningen din se slik ut:
Det er mange forbehold knyttet til denne beregningen:
- Ulike bransjer har ulike gjennomsnittlige CTR for annonser og organiske søk
- Hvis du kommer på posisjon 1 for et gitt søk, vil du bli eksponert og få trafikk for relaterte søk, for eksempel «bilforhandler i Bergen», «kjøpe bil i Bergen» og så videre
- Konverteringsraten kan variere mellom betalt og organisk trafikk.
Jo mer data du har om trafikken og brukeradferden, desto bedre blir beregningene dine.
Hvordan arbeider du med SEO?
Til nå har vi sett på hva SEO handler om og hvorfor det er så viktig å arbeide målrettet med det. Forhåpentligvis har det gjort deg nysgjerrig på hva du kan gjøre for å forbedre posisjonen din på Google og få flere besøkende.
I den siste delen av guiden går vi gjennom de ulike aspektene ved SEO, hvordan du optimaliserer dem og prioriterer prosjektene dine. De tre områdene vi skal snakke om, er:
1. Teknisk SEO: For at nettstedet ditt skal vises i søkeresultatene, må Google kunne finne og forstå innholdet ditt – teknisk SEO gjør dette mulig.
Det handler også om å gjøre nettstedet brukervennlig for alle besøkende, enten de er på PC, mobil eller nettbrett.
Et godt teknisk fundament er avgjørende for å rangere høyt på Google.
2. Innhold: For at Google skal elske nettstedet ditt, må også brukerne elske det. Du trenger blant annet relevant innhold, logisk navigasjon og tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne, som for eksempel svaksynte.
Med SEO-vennlig innhold vil du få mer trafikk og nettstedet ditt vil konvertere bedre.
3. Off-page SEO: Vil si hvordan du bygger opp nettstedets troverdighet gjennom eksterne signaler. Dette handler om å få personer og bedrifter til å gå god for deg og nettstedet ditt gjennom sine nettsteder og sosiale plattformer. Det viktigste signalet er tilbakekoblinger/lenker (eller såkalte backlinks).
Med en god off-page SEO styrker du både varemerket ditt og får en bedre posisjon på Google.
Videre vil vi gå gjennom disse tre ulike områdene.
Teknisk SEO
For at nettstedet ditt skal kunne vises til brukerne, må Google kunne finne sidene dine (crawling) samt katalogisere og analysere innholdet (indeksering). Grunnlaget for teknisk SEO er å gjøre dette mulig.
Hvis søkemotoren ikke kan lese eller forstå innholdet ditt, vil du aldri dukke opp i søkeresultatene, noe som er ødeleggende for trafikk og inntekter.
Det er ikke nok at Google forstår hva nettstedet ditt handler om for at du skal få mer trafikk. Nettstedet må også ha de tekniske forutsetningene for å levere den mest kundevennlige opplevelsen:
1. Raskere innlastningstider: All statistikk viser at jo raskere nettstedet ditt lastes inn, desto mer sannsynlig er det at de besøkende blir værende. Visste du at 70 % av oss sier at lastetiden påvirker hvor villige vi er til å handle varer fra en nettbutikk?
2. Mobilvennlighet: Det kan være lett å glemme det når man lager en nettside, men det er generelt viktigere at den ser bra ut og fungerer på mobil enn på PC. Allerede i 2014 gikk mobilen forbi PC-en som den mest brukte enhetstypen for å surfe på nettet. Siden høsten 2020 har Google brukt mobilversjonen av nettsteder når de gjennomsøker og indekserer dem.
3. Sikkerhet: Bruk HTTPS i stedet for HTTP, som beskytter informasjonen til de besøkende og har vært en rangeringsfaktor siden 2014.
4. Strukturerte data: Du kan fortelle Google hva sidene dine inneholder ved hjelp av strukturerte data. Det kan for eksempel være hvor mye et produkt koster, eller hvilke vurderinger kundene dine gir. Google kan deretter vise denne informasjonen ved hjelp av såkalte rike resultater, eller såkalte Rich Results, noe som øker klikkfrekvensen.
Eksempel på søkeresultat med Rich Result for bedømmelse og pris
Crawling
Crawling er betegnelsen på hvordan Google finner sidene dine og grunnlaget for at de i det hele tatt er synlige.
Crawling skjer ved at Google sender sin bot (også kjent som en edderkopp) til nettstedet ditt. Der leser boten innholdet og klikker på eventuelle lenker den kommer over. Etter hvert leser boten sidene du har lenket til. Hvis de oppfyller Googles kriterier, indekseres de og begynner å vises i søkeresultatene.
Det er avgjørende at boten kan finne sidene, noe du gjør mulig ved hjelp av:
Sitemap – En fil som viser alt innholdet på nettstedet ditt og hvordan Google finner det.
Interlinking – En struktur av lenker som leder Googles robot til alle sidene du ønsker at den skal finne.
Sitemap
Den enkleste måten å vise sidene dine til Google på er å laste opp et nettstedskart, også kjent som sitemap, til nettstedet ditt, hvis du ikke allerede har et. Et nettstedskart er en fil som Google kan lese, og som viser hvilke sider du ønsker å indeksere og hvor de finnes.
Hvor finner jeg min Sitemap?
Du kan se om du allerede har en sitemap på forskjellige måter:
Skriv inn adressen til sitemap manuelt
Du finner vanligvis nettstedskartet ditt under adressene:
navnetpådinhjemmeside.no/sitemap.xml
navnetpådinhjemmeside.no/sitemap_index.xml
Sitemap i robots.txt
Se etter adressen i robots.txt-filen. Robots.txt finner du vanligvis under:
namnetpådinhjemmeside.no/robots.txt
Sitemap i Google Search Console
Kikk i Google Search Console. I menyen finner du en lenke til dine sitemaps, hvis du har lastet opp noen.
Sitemap via Google Advanced Search Operators
Skriv inn følgende kommando (Google Advanced Search Operator) i Googles søkefelt, og Google vil vise deg om du har et indeksert nettstedskart:
site:namnetpådinhjemmeside.no filetype:xml
Sitemap via CMS
Se i dokumentasjonen til CMS-systemet ditt. Der finner du ofte hjelp til hvordan du lager sitemaps. Fremgangsmåten varierer fra nettsted til nettsted, men de fleste nettsteder bruker WordPress som CMS, og den vanligste plugin-modulen for generering av nettstedskart er Yoast SEO. Du får tilgang til din sitemap ved å klikke på SEO-menyen i sidepanelet.
Gå gjerne inn og se hvordan din sitemap ser ut når du har funnet den.
Har jeg bruk for en sitemap?
Hvis nettstedet ditt er satt opp riktig og har en logisk lenkestruktur, er det i de fleste tilfeller ikke nødvendig med en sitemap, og Google vil fortsatt kunne finne sidene dine. Det skader imidlertid ikke å ha en sitemap, og det er spesielt nyttig på visse tidspunkter, for eksempel når nettstedet ditt er helt nytt, eller hvis du har en e-handelsplattform med millioner av nettadresser.
Hvis nettstedet ditt ikke har en god lenkestruktur, kan en sitemap hjelpe Google med å finne sider uten lenker. Dette er imidlertid et problem som du absolutt bør unngå.
Hvordan lager jeg en sitemap?
Du kan generere sitemaps på forskjellige måter. Enten kan du eller utviklerne lage en selv, men mange CMS genererer nettstedskart for deg, enten selv eller via nedlastbare plugins.
Sitemaps via plugins oppdateres ofte dynamisk, slik at når du oppretter nye nettadresser på nettstedet ditt, blir de automatisk lagt til i nettstedskartet. Det finnes også eksterne nettsteder som kan generere sitemaps for deg.
Hvis du ikke har en dynamisk sitemap, må du oppdatere det selv, noe som kan være tungvint og lett å glemme.
Uansett om du har opprettet din sitemap selv eller med hjelp av en ekstern part, er det en god idé å kontrollere den manuelt for å være sikker på at det hele stemmer.
Last opp sitemap i Google Search Console
Når du har generert en sitemap, er det viktig at du laster den opp til Google Search Console slik at Google kan finne den. Les mer her om hvordan du laster opp din sitemap til GSC.
Med en sitemap på plass forteller du Google hvilke sider du har og hvor de kan finnes. Det er et godt utgangspunkt for å bli indeksert og gjort mer synlig på søkeresultatene.
For å få gode plasseringer er det ikke nok med en sitemap. Det er viktigere at søkemotoren enkelt kan finne sidene dine når den besøker nettstedet ditt med roboten sin. Dette gjør du med internlenking.
Internlenking og struktur
Google sin bot bruker lenker for å komme seg rundt på nettstedet ditt når den gjennomsøker det. Det er derfor viktig at alle sider er tilgjengelige via klikkbare lenker.
Hvis du oppretter sider og glemmer deretter å lenke til dem, vil Googles’ edderkopper ikke kunne finne dem. Dette kan til en viss grad hjelpes med en sitemap, men sider som ikke er lenket via navigasjon blir nedprioritert i Googles øyne. Det er derfor viktig at nettstedet ditt har en tydelig og gjennomtenkt lenkestruktur.
Det finnes verktøy som kan hjelpe deg med å analysere din nåværende interne lenking og identifisere problemer, f.eks:
Crawl Depth
Crawl Depth, er et vanlig begrep når man snakker om gjennomsøking. Det angir antall klikk som kreves for å nå en bestemt URL, med utgangspunkt i startsiden.
Desto tidligere en side er i “klikkjeden”, jo viktigere anser Google den for å være. Søkemotoren legger med andre ord størst vekt på de sidene du kan klikke deg inn på direkte fra startsiden. På den annen side oppfatter Google sider som krever seks eller sju klikk å komme til fra startsiden, ikke som like viktige, og de har derfor lavere sjanse for å bli rangert i søkeresultatene.
SEO-vennlig struktur
En SEO-vennlig struktur, eller arkitektur, er en måte å organisere innholdet på nettstedet ditt på som gjør det enkelt for både søkemotorer og brukere å navigere.
Det kan se forskjellig ut avhengig av type nettsted og hvor mange nettadresser den inneholder. Fellesnevneren er at besøkende som starter på nettstedet, skal kunne klikke seg videre til den siden som løser problemet deres så raskt og enkelt som mulig.
En måte å skape en arkitektur som fungerer for både brukere og søkemotorer, er å kategorisere og underkategorisere innholdet. Dette er både pedagogisk og smart fra et crawling-perspektiv.
Se eksempel nedenfor på hvordan en netthandel skal strukturere innholdet for mobiltelefoner som er vennlig, både for brukere og Google:
Dette får flere positive effekter:
- Det er enkelt og logisk å navigere for en bruker
- Du får både indekserbare sider for kategorisøk som “Samsung Mobil”, “Huawei Mobil”, samt de spesifikke produktene “Samsung Galaxy s23” osv.
- Du minsker crawl depth
Indeksering
Så snart Google har crawlet nettstedet ditt, begynner søkemotoren å indeksere sidene dine. Det betyr at informasjonen på sidene lagres og analyseres for å forstå hvilke typer søk som er relevante og hvordan de skal vises i søkeresultatene.
Du kan se om nettstedet ditt blir indeksert ved å skrive inn følgende kommando i Googles søkefelt:
«site:nameofyoursite.no» – Google viser nettadressene til nettstedet ditt som er inkludert i indeksen.
Hvis du vil sjekke om en bestemt nettadresse er indeksert, skriver du inn hele nettadressen etter «site», f.eks:
«site:navnpådinsite.no/kategorinavn/produktnavn»
No Index Tag
Hvis du ikke vil at Google skal indeksere en bestemt side, kan du legge til en «no index»-tagg i sidens-seksjon. Den ser slik ut:
Robots.txt
I robots.txt-filen kan du legge til regler for hvilke sider du ikke ønsker at crawlere skal få tilgang til. Les Googles dokumentasjon her om hvordan du oppretter og sender inn en robots.txt-fil:
Søkeord
Når en side er indeksert, kan den begynne å vises i søkeresultatene for de emnene den beskriver. Hvis denne siden for eksempel dukker opp når noen søker på «seo-guide», har vi lyktes.
For å se hvilke søkeord siden din vises på, må du bruke et søkeordsanalyseverktøy. Prøv gjerne med Eye10 for å få en oversikt over aktuelle søkeord og posisjoner.
Innlastningstider og Core Web Vitals
Har du noen gang lukket en nettside i frustrasjon fordi siden bare laster og laster uten at noe skjer? Da er du ikke alene.
Jo langsommere en nettside lastes inn, desto større er sannsynligheten for at en besøkende forlater siden uten å gjøre noe som helst. På fagspråket kalles dette bounce rate. Statistikken viser at et nettsted som lastes inn på ett sekund eller mindre, har en bounce rate på 7%, mens et nettsted som lastes inn på fem sekunder, har en bounce rate på hele 38%. Se hele statistikken nedenfor:
Figur hentet fra pingdom.com
Det er ikke bare selve lastetiden som er viktig for brukerne. Det er også avgjørende hvordan nettsiden oppfører seg mens den lastes inn. Du har kanskje opplevd at lenker ikke er klikkbare, eller at ting på siden beveger seg når et bilde plutselig vises. Alt dette påvirker brukerens opplevelse av siden.
I verste fall kan et nettsted med dårlig ytelse ødelegge alt arbeidet som er gjort.
Core Web Vitals (CWV) og brukeropplevelse
Googles mål er å vise sider som både har det mest relevante innholdet og den beste brukeropplevelsen.
I midten av 2020 lanserte Google Core Web Vitals, og i juni 2021 ble det en del av søkemotorens algoritme. CWV er en rapport som måler hvordan sidene presterer fra et brukerperspektiv og kommer med anbefalinger om hva som bør forbedres.
Hvor finner jeg Core Web Vitals?
Du finner CWV-rapporten i Google Search Console-kontoen din i menyen til venstre. Hvis du ikke allerede har aktivert Google Search Console for nettstedet ditt, er dette enda en grunn til å gjøre det.
Hvordan bruker jeg Core Web Vitals?
Google har en egen, grundig gjennomgang av rapporten her: Core Web Vitals report. Nedenfor oppsummerer vi de ulike delene av rapporten og hvordan du helt praktisk kan bruke denne kunnskapen.
CWV ser på tre ulike områder:
Largest Contentful Paint (LCP) – Hvor raskt hovedinnholdet på en side lastes inn og blir interaktivt. Det kan være både bilde og tekst.
First Input Delay (FID) – Hvor lang tid det tar før nettsiden gir en form for respons etter at en bruker har forsøkt å bruke et interaktivt element. Dette kan for eksempel være en lenke eller en knapp.
Cumulative Layout Shift (CLS) – Måler om og hvordan elementer flyttes rundt på siden mens den lastes inn. Dette kan være både grafikk og tekst, men også interaktive elementer som knapper eller menyer.
Rapporten i Google Search Console gir deg en oversikt over eventuelle problemer. Sidene dine deles nemlig inn i tre kategorier: Good, Needs improvement og Poor. Dette gir deg en god indikasjon på hvilke sider du bør fokusere på å forbedre.
Når du så har identifisert problemene dine, kan du få mer detaljerte anbefalinger for spesifikke sider via verktøyet Google Page Speed Insights.
Largest Contentful Paint (LCP)
LCP måler hvor lang tid det tar fra man klikker på en lenke i Google til hovedinnholdet på siden vises og blir interaktivt. Dette er avgjørende for brukerens opplevelse av siden.
Hvordan forbedrer jeg LCP?
GSC og Google Page Speed Insights gir deg spesifikke instruksjoner om hva du kan gjøre, men generelle forbedringsmuligheter inkluderer:
1. Optimaliserte bilder – Sørg for at bildene ikke er for store, og last dem inn med et optimalisert format som webp.
2. Raskere hosting – Bedre og raskere hosting forbedrer naturligvis LCP.
3. Bruk et CDN – Et stabilt CDN reduserer lastetiden for filene de serverer, og forbedrer LCP.
4. Lazy loading – Konfigurer lazy loading slik at bilder først lastes inn når brukeren scroller ned til bildet på siden.
5. Fjern unødvendige tredjepartsskript – Skript som annonser, analyser, varmekart, sosiale medier og annet kan gjøre siden betydelig tregere. La bare det som er nødvendig være igjen.
6. Optimaliser CSS – Reduser størrelsen på CSS-filene slik at de lastes inn raskere.
First Input Delay (FID)
FID er på mange måter et mål på hastigheten, ettersom det måler hvor lang tid det tar for en nettside å reagere på det du gjør. Dette er for eksempel når du prøver å skrive inn opplysningene dine og sende inn et skjema, eller når du klikker på et interaktivt element.
Du har sikkert opplevd å klikke på noe uten at noe skjer på første forsøk, for så å oppleve at det fungerer litt senere. Dette er selvsagt ikke særlig brukervennlig, og det er noe som Google ikke ser med blide øyne på.
Hvis du har en side der besøkende må kunne klikke og interagere raskt, er FID et viktig mål å holde øye med.
Hvordan forbedrer jeg First Input Delay (FID)?
Som med LCP kan du måle, analysere og få anbefalinger for FID via Google Search Console og Page Speed Insights. Blant de generelle forbedringene er:
1. Minimer Javascript – Hvis du minsker mengden JS på nettstedet, blir det mer interaktivt og raskere.
2. Fjern unødvendige tredjepartsskript – Skript som annonser, analyser, varmekart, sosiale medier og annet kan gjøre nettstedet betydelig tregere. La bare de nødvendige være igjen.
3. Bruk browser cache – gjør at innholdet på siden lastes inn raskere.
Cumulative Layout Shift (CLS)
CLS handler om hvor stabilt utseendet på nettstedet ditt er mens innholdet lastes inn.
Du har kanskje opplevd nettsteder med elementer som beveger seg rundt og endrer størrelse når du åpner siden. Plutselig dukker det opp en annonse som skyver bort teksten du var i ferd med å lese. Dette er typiske tegn på dårlig CLS, som bare er med på å forvirre den besøkende.
Hvordan forbedrer jeg Cumulative Layout Shift (CLS)?
Du finner både problemer og løsninger i Core Web Vitals-rapporten og via Page Speed Insights. Vanlige forbedringsområder er:
- Bruk faste dimensjoner for alle medier på siden – Hvis nettleseren forstår størrelsen på bilder, videoer, grafikk osv., vil ikke elementene endre størrelsen og påvirke layouten når de lastes inn.
- Sørg for at annonsene har tildelte plasser – da vil ikke innholdet på nettsiden bli flyttet av at det plutselig dukker opp en annonse.
- Last inn webfonter på forhånd – sånn at tekstens utseende ikke endres når fonten lastes inn.
For å holde oversikt over Core Web Vitals kan du også bruke Chrome-utvidelsen Lighthouse. Den gir en bredere oversikt over hvordan sidene presterer, og inkluderer beregninger for SEO, tilgjengelighet (accessibility), beste praksis og mer. Last ned utvidelsen her: Lighthouse.
Mobilvennlige hjemmesider
Mobiltelefoner er nå den vanligste typen enhet som folk bruker når de surfer på Internett. Derfor er det viktig for Google å prioritere sider som gir en god mobilopplevelse. Faktumet er at Google bruker mobilversjonen av nettstedet ditt til å gjennomsøke og indeksere det.
Husk alltid å teste og evaluere hvordan innholdet ditt ser ut på mobil før du lanserer noe som helst.
Hvordan vet jeg om nettstedet mitt er mobilvennlig?
Google har utviklet et verktøy som viser om nettstedet ditt er mobilvennlig eller ikke. Du kan teste nettstedet ditt i verktøyet: Google’s Mobile Friendliness Test.
Du kan også se hvor mobilvennlig nettstedet ditt er via Google Search Console. Gå til delen «Mobile usability». Der kan du også se hvilke problemer du eventuelt må løse.
Sikkerhet og HTTPS
Det er egentlig ikke mer å si enn at du bør bytte til HTTPS hvis du ikke allerede har gjort det. HTTPS gjør nettstedet sikrere for brukerne og er en viktig rangeringsfaktor i Googles øyne. I tillegg advarer Google besøkende hvis nettstedet ditt ikke bruker HTTPS.
Strukturert data og Rich Results
Ved å hjelpe Google med å forstå innholdet på nettstedet ditt, kan søkemotoren skape rikere og mer brukervennlige søkeresultater. På fagspråket kalles dette Rich Results.
En av de beste måtene å få Rich Results på er å bruke strukturerte data.
Hva er strukturerte data?
Strukturerte data er en måte å bruke standardiserte formater, for eksempel JSON-LD, for å fortelle søkemotorene nøyaktig hva et element på nettstedet er. Eksempler på vanlige strukturerte data er:
- Produktinformasjon (bilde, pris, tilbud…)
- Kontaktinformasjon (firmanavn, adresse, åpningstider…)
- Oppskrifter (ingredienser, næringsinnhold, tilberedningstid…)
- Anmeldelser (rangering, skriftlig anmeldelse…)
Hvorfor skal jeg strukturere data?
Hvis du merker innholdet på nettstedet ditt riktig med strukturerte data, kan du få bedre søkeresultater, eller Rich Results, der for eksempel både anmeldelser og priser vises sammen:
Rich Results gir bedre CTR og mer trafikk til nettstedet ditt. Nestlé rapporterte en økning i CTR på 82 prosent på sider med Rich Results.
Hvordan strukturerer jeg data
Hvis du er interessert i å lære mer om strukturert data og hvordan du implementerer dem, har Google noen gode ressurser å kikke på: Introduction to structured data markup in Google Search.
Teknisk SEO-analyse
En teknisk SEO-analyse identifiserer problemer og muligheter for å forbedre nettstedet ditt. Vi har allerede nevnt noen viktige områder ovenfor. I tillegg til disse ser den også på ting som f.eks:
1. Indekseringsproblemer – Når sider som burde vært indeksert ikke blir det.
2. Problemer med duplisert innhold – Identifiserer om du har duplisert innhold på mer enn én nettadresse, noe som er dårlig i Googles øyne.
3. Statuskoder – Svar fra nettsidens server til søkemotoren om sidens status. De indikerer om siden lastes inn korrekt (2XX-serien), forårsaker feil (4XX for klientfeil, 5XX for serverfeil) eller blir omdirigert (3XX).
4. Internasjonalisering – Om internasjonale versjoner av nettstedet er satt opp riktig (Hreflang).
Denne guiden har dessverre ikke plass til å dekke alle områder. Hvis du vil komme i gang med en grundig teknisk SEO-analyse, finnes det noen gode verktøy i tillegg til Google Search Console:
- Screaming Frog: Perfekt for mindre nettsteder
- Semrush: Bedre for større nettsteder og byråer
- Ahrefs: Både tekniske analyser og innholdsanalyser
Innhold (Content)
Når du har det tekniske fundamentet på plass, er det på tide å sørge for at søkemotorene og brukerne liker innholdet på nettstedet ditt.
Vi går gjennom følgende områder som du bør være oppmerksom på:
- Søkeordsanalyse
- Søkeordsoptimalisering av innholdet
- Metadata – titler og beskrivelser
- H1-tittel og undertitler
- URL-sluggen
- Bilder
- Brødtekst
- Relevant innhold
- Internlenking
En rød tråd gjennom hele denne delen av guiden er at du må ha en «utenfra og inn»-tilnærming. Sett deg inn i kundens sted. Det er der det hele begynner.
“…try to focus on your users and figure out what their needs are and what you can do to provide something that is really unique and compelling and different from everyone else in that area that you’re active in.”
John Mueller – Senior Search Analyst, Google
Søkeordsanalyse
Det første du må gjøre, er å forstå nettopp hva målgruppen din skriver inn i søkefeltet når de leter etter relevant innhold. På fagspråket kalles dette søkeord eller keywords på engelsk.
Det er ikke uvanlig at bedrifter og organisasjoner navngir produktene og tjenestene sine med ord som folk aldri bruker. Om du gjør det, er det ingen som vil finne deg.
For å finne de riktige søkeordene finnes det en rekke verktøy tilgjengelig på nettet. De fleste av dem måler følgende viktige parametere:
- Søkevolum – Hvor mange ganger i måneden det søkes etter et gitt søkeord.
- Dine posisjoner – Hvilke posisjoner nettstedet ditt har på ulike søkeord.
- Konkurrenter – Hvilke konkurrenter som rangerer på søkeordene som du er interessert i.
- Vanskelighetsgrad – Hvor lett eller vanskelig det er å komme opp på et spesifikt søkeord.
Noen vanlige søkeordsverktøy er:
Ved siden av disse kan du også bruke Google sine egne verktøy for å få mer informasjon omkring et spesifikt søkeord:
I tillegg er det viktig å forstå intensjonen bak hvert enkelt søkeord. Kanskje har du en restaurant som lager byens beste italienske pizza. Søker du på «italiensk pizza», får du bare opp oppskrifter, mens et søk på «italiensk pizzeria» vil gi deg mer relevante resultater hvis du er en restaurant.
En søkeordsanalyse ser vanligvis sånn ut:
1. Liste over tjenester og produkter: Skriv opp alle produktene og tjenestene du anser som viktige for virksomheten din inn i et dokument, for eksempel i Excel eller Google Sheets. Hvis det er mulig, rangerer du dem etter hva som gir størst forretningsverdi for deg. Skriv også ned hvilke av sidene dine som bør være synlige for den aktuelle tjenesten eller produktet.
2. Analyse, nåværende søkeord: Bruk verktøyene til å finne ut hvilke søkeord du rangerer på for øyeblikket og hvilke undersider søkeordene er synlige på.
3. Analyse, potensielle søkeord: Undersøk om det finnes flere vanlige søkeord for de tjenestene eller produktene som du rangerer på i dag.
4. Konkurrentanalyse: Se på hvilke konkurrenter som ligger øverst på de aktuelle søkeordene, ofte på synonymer og andre verdifulle relaterte søk. En konkurrentanalyse viser også hvor vanskelig det vil være å nå toppen.
5. Sammenlign data og prioriter: Nå burde du ha et godt bilde av utgangspunktet og potensialet ditt. Dette er grunnlaget for hva du bør prioritere fremover. Det er ofte mest fornuftig å satse på de søkeordene som gir størst effekt med minst innsats først.
Når du har din liste over prioriteringer ferdig er det på tide å begynne med å søkeordsoptimere innholdet på nettsiden din.
Søkeordsoptimering
Søkeordsoptimalisering handler om å få Google til å vise nettstedet ditt øverst i søkeresultatene for de viktigste søkeordene. Det gjør du ved å plassere søkeordene på de riktige stedene i innholdet og levere en så brukervennlig opplevelse som mulig.
Metadata – Titler og beskrivelser
Det første en bruker kommer i kontakt med er søkeresultatet på Google. Det består av ulike komponenter, hvorav metatittel og metabeskrivelse påvirker søkeordsoptimaliseringen på litt ulike måter.
Metatittelen (Meta Title) er, som ordet antyder, tittelen på siden i søkemotorene. Google legger stor vekt på ordene du skriver i den, ettersom metatittelen angir hovedtemaet på siden. Det er en direkte rangeringsfaktor. Beste praksis er å inkludere det viktigste søkeordet tidlig i tittelen, helst først.
Metatittelen kan avvike fra tittelen (H1) som vises når en besøkende lander på siden, men av hensyn til brukervennligheten er det fornuftig at de er relativt like.
Den ideelle lengden på en metatittel er 50-60 tegn, inkludert mellomrom. Den bør ikke være for lang, da risikerer du at den blir kuttet av. Bruk et verktøy som To The Webs lengdekontroll for å sikre at du holder deg innenfor grensene.
Metabeskrivelse (Meta Description) er den tekstbolken som vises under metatittelen og beskriver mer detaljert hva siden handler om. Den har ingen direkte innvirkning på sidens rangering i søkeresultatene. En velskrevet beskrivelse med en smart CTA (call to action) kan imidlertid tiltrekke seg klikk. CTR (click-through rate) er enda en rangeringsfaktor, så indirekte kan en god metabeskrivelse bidra til bedre plasseringer.
Dessverre er det ikke garantert at Google viser metabeskrivelsen du har lagt inn. Noen ganger kan søkemotoren klippe ut andre deler av tekstinnholdet på siden og vise dem i stedet.
Husk å ta med søkeordene dine i metabeskrivelsen, siden disse markeres med fet skrift i søkeresultatene for å gjøre det enklere for brukeren.
H1 og undertitler
H1 er hovedtittelen på siden. Den bør være den samme eller lik den du bruker som metatittel. Det er ingen maksimumslengde for H1, så her kan du gjerne gå over streken. Den bør inneholde hovedsøkeordet, da det er det viktigste elementet på siden som beskriver hva innholdet handler om.
Bruk gjerne hovedsøkeordet og synonymer i resten av sidens overskrifter (H2-H5), men fokuser på brukervennlighet. Hvis det er åpenbart for en bruker at du overbruker et søkeord, er det sannsynligvis også åpenbart for Google. Søkeordstopping eller keywordstuffing, som det kalles i bransjen, kan påvirke rangeringen din negativt.
URL-Slug
URL-slug er den delen av nettsidens adresse som er unik for akkurat den siden. Eksempel fra forskning.no på beskrivende URL-slug:
https://www.forskning.no/arkeologi-kunstig-intelligens-romerriket/studenter-brukte-kunstig-intelligens-til-a-avdekke-tekst-pa-2000-ar-gammel-papyrusrull/2321853
Det er viktig at den er enkel og beskrivende, men ikke for lang. Vanligvis så settes slug-en automatisk basert på tittelen til siden, men kort den gjerne ned om den blir for lang. Du kan også tenke på å:
- Sørge for å være konsekvent i hvordan mellomrom defineres. Bruk helst en bindestrek: /seo-guide/.
- Ikke bruk årstall hvis det er innhold du planlegger å bruke over flere år:
-
- /seo-guide-2023/ – Dårlig
- /seo-guide/ – Bra
Årsaken er at vi ønsker å bli sett på «SEO-guide» år etter år. Hvis vi oppretter en ny side hvert år, vil rangeringen starte fra 0 for hver nye versjon. Det er nok å inkludere årstallet i tittelen og å gjenbruke URL-en.
3. Hvis du endrer URL-adressen, må du huske å omdirigere den gamle URL-adressen til den nye.
Bilder
Google kan ikke lese bilder (enda), men du kan angi i bildets alt-tekst hva det viser. Alt-teksten er teksten som vises hvis et bilde ikke lastes inn i nettleseren. Teksten brukes også aktivt av besøkende med nedsatt syn og som bruker skjermlesere for å navigere.
Alt-teksten er en rangeringsfaktor for Google, da den hjelper søkemotoren med å forstå konteksten til sidens innhold.
Bruk søkeordene dine på en naturlig måte i alt-tekstene til bildene, slik at de er nyttige for både leserne og Google.
Optimaliserte alt-tekster kan også føre til at bildet vises i Googles bildesøk, noe som er en ekstra kilde til trafikk.
Brødtekst
Sørg for å bruke søkeordet i brødteksten på en naturlig måte. Bruk gjerne synonymer og omskrivninger, men behold fokuset på brukeren. Teksten må ikke føles konstruert eller vanskelig å lese. Såkalt søkeordstopping lønner seg, både i Googles og brukernes øyne. Det finnes verktøy som sjekker frekvensen av søkeordene i en tekst, for eksempel Eye10:
Eye10 viser frekvensen av søkeordet “krabbeteine” på den topprangerte siden
Relevant innhold
Vi har sagt det før, men det er verdt å gjenta: Google ønsker å vise det mest relevante innholdet først. Nøyaktig hva det betyr er varierer for hvert enkelt søk.
Du kan få et godt inntrykk av relevansen ved å google søkeordet ditt og analysere de øverste resultatene. Har de mye visuelt innhold? Videoer? Hvor enkle er sidene deres å bruke? I tillegg vil du også vite hvor mange ord som skal til for å slå konkurrentene dine. En komplett temaguide som den du leser nå, krever tusenvis av ord for å være omfattende og relevant nok:
- Den høyest rangerte siden om «SEO» har i skrivende stund 9500 ord
- Den høyest rangerte siden om «joggesko» har for øyeblikket bare 100 ord
Eye10 viser hvor mange ord den topprangerte siden for “Advokatbyrå Kristiansand” har
Det er viktig å være så relevant og brukervennlig som mulig av to grunner:
- Siden din vil engasjere og konvertere bedre.
- Google ser på brukeratferd når de rangerer sider. Hvis brukerne kommer til siden din og interagerer med den, er det et positivt rangeringssignal. Hvis de går tilbake til søkeresultatene med en gang, regnes det som en «bounce», som er et dårlig signal.
Internlenking
Internlenking er en måte å lede brukerne til andre sider på nettstedet ditt på. Det kan være lenker via skriftlig innhold, bilder og menyer. Gjennomtenkt internlenking er både brukervennlig og bra for SEO.
Fra denne guiden lenker vi til videre lesning om ulike emner. Det er ideelt for å gjøre det enkelt for brukerne å finne frem til de utdypende ressursene som de leter etter. Du har sikkert opplevd at du står fast på en side og ikke vet hvordan du skal gå frem videre for å finne den informasjonen som du er på jakt etter. Det er dette du forsøker å unngå til enhver pris.
Ankertekster
Det er viktig at du bruker mottakersidens søkeord i ankerteksten, dvs. den delen av teksten som er direkte knyttet til lenken. Google bruker ankerteksten som en indikasjon på hvilke emner siden er relevant for.
Eksterne lenker
Hvis du har lest denne veiledningen nøye, har du kanskje lagt merke til at vi ofte lenker til andre nettsteder og ressurser. Ved å henvise til kilder viser du at du har gjort grundig research, noe som øker troverdigheten til innholdet ditt. Disse lenkene som viser til andre sider kalles eksterne lenker.
Navigasjon
Forestill deg at du er en bruker som aldri har besøkt nettstedet ditt før og lander på hjemmesiden din. Hvor lett er det for dem å finne frem?
Gjør det så enkelt og oversiktlig som mulig for brukeren å navigere til de viktigste sidene dine, og sørg for at lenkene som leder dit, bruker søkeordene som ankertekster.
Sørg også for at Google kan følge lenkene. Det betyr at de må være tilgjengelige også på mobilversjonen av nettstedet, ettersom Google bruker den til gjennomsøking (crawling) og indeksering.
Off-Page SEO
Når folk flest tenker på søkemotoroptimalisering (SEO), tenker de ofte på å tilpasse innholdet på nettstedet eller forbedre den tekniske siden av nettstedet for å få raskere lastetider eller mobiloptimalisering. Selv om disse «on-page»-elementene er viktige, er det en annen side av SEO-biten som ofte blir oversett: off-page SEO, eller off site SEO.
Med off-page SEO menes alle aktiviteter du gjør utenfor din egen nettside som påvirker rangeringen i søkemotorresultatene. Dette omfatter, men er ikke begrenset til:
- Lenkebygging (link building)
- E-E-A-T
- Merkevarebygging
- Innholdsmarkedsføring/content marketing
Essensen i off-page SEO er å bygge autoritet, tillit og relevans for nettstedet ditt gjennom eksterne kilder.
Hvordan styrker du troverdigheten til nettsiden din: Mestre E-E-A-T.
E-E-A-T står for Experience – Expertise – Authoritativeness – Trustworthiness. Konseptet ble introdusert i 2014 av Google som E-A-T, uten Experience. Det er en viktig del av deres Quality Rater’s Guidelines, retningslinjer for Google-ansatte som vurderer nettsteder manuelt. Den ekstra E-en ble lagt til i 2022.
E-E-A-T er en måte å vurdere troverdigheten til nettsteder som avsender og kilde til informasjon. Det er spesielt viktig for sider som kan påvirke brukerens helse, økonomi eller velvære – ofte kalt «YMYL»-sider (Your Money or Your Life).
Erfaring: Forfatteren av innholdet bør ha erfaring med temaet de skriver om. Å bevise at du har testet og brukt rådene du gir vil øke troverdigheten din.
Ekspertise: Dette handler om innholdet på siden. Er det skrevet av en ekspert eller en lekmann? Når det gjelder medisinske emner, anses innhold skrevet av autoriserte leger eller medisinsk fagpersonell som relevant. Lekmannsråd kan i verste fall være direkte farlige.
Autoritet: Dette handler både om innholdet og forfatteren. Er forfatteren anerkjent innenfor sitt felt? Er nettstedet kjent som en autoritet på sitt område?
Pålitelighet: Er informasjonen på nettstedet pålitelig? Dette gjelder både innholdet og den tekniske sikkerheten på nettstedet. En side som ber om personopplysninger, bør for eksempel bruke en sikker tilkobling (HTTPS).
Det er viktig å merke seg at E-E-A-T ikke er en direkte rangeringsfaktor, men en indikasjon på hvordan Google ønsker at algoritmene skal fungere.
Merkevarebygging
Sterke merkevarer og forkjempere er ikke bare bra for oppfatningen av virksomheten din. Det gir også større organisk rekkevidde på Google.
Når bedriften eller en frontfigur fremstilles som en ekspert eller autoritet på et område, sender det positive signaler til Google. Det forteller søkemotoren at det er relevant og trygt å vise frem innhold med deg som avsender om det aktuelle emnet.
Dette er ikke ulikt hvordan mennesker fungerer. Jo mer et selskap eller en person kommuniserer troverdig om et emne, desto bedre omdømme får de i folks øyne.
Merkevarebygging, SEO og foretak
Ved å bygge opp merkevaren din som en autoritet på ditt område, vil du få høyere posisjoner og mer trafikk fra Google.
Sånn fungerer det
Google gjenkjenner det når bedriften din nevnes på andre nettsteder. Det er bra hvis det omtales i positive ordelag, spesielt hvis avsenderen er troverdig. Hvis det andre nettstedet også lenker til deg, er dette det sterkeste signalet du kan gi Google
Et eksempel:
Hvis Tesla (en autoritet på elbiler) anbefaler og lenker til en liten elbilforhandler i Flekkefjord, vil Google oppfatte dette som et positivt signal for bilforhandleren. Dermed vil bilforhandlerens nettsted få et løft i søkeresultatene for søk som «elbiler Agder», «elbiler Flekkefjord» og så videre.
Et annet eksempel (som faktisk er fra virkeligheten) er Freia. For mange er varemerket Freia synonymt med melkesjokolade. Dette er også tilfellet for Google.
Hvis vi kun ser på søket «melkesjokolade», ser vi at Freia har den øverste posisjonen, hvor både bilder og andre resultater fra matbutikker refererer til Freia Melkesjokolade. En annen produsent, som også lager melkesjokolader – Melkesjokolade fra Hval Sjokoladefabrikk, ligger på posisjon 8.
Nidar, en annen stor konkurrent av Freia, deres melkesjokolade dukker ikke opp før langt nede i søkeresultatene (plass 48, i skrivende stund).
Selv om Freia har et dårligere skriftlig innhold på sin side (Freia har 98 ord, Hval Sjokolade 168 ord, Nidar har 192 ord), topper Freia “melkesjokolade”-søkeresultatene.
Hvorfor det?
Freia har bygget opp en utrolig sterk merkevare knyttet til sjokolade, spesielt varemerket “Freia Melkesjokolade”. Det har blitt skrevet om Freia på nettsteder over hele verden, noe som Google har registrert.
Dessuten søkes det ofte etter “freia melkesjokolade» (2500 ganger/måned), noe som også er et positivt rangeringssignal. Dette gjør at Google assosierer Freia med sjokolade, spesielt melkesjokolade – og derfor presenteres den i toppen av søkeresultatene.
Merkvarebygging, SEO og enkeltindivider
Hvis du som person har opparbeidet deg en viss autoritet i Googles øyne, vil innhold der du står som avsender bli tolket som mer relevant. Det betyr mer trafikk til siden hvor innholdet ditt har blitt publisert.
Jo mer trafikk og oppmerksomhet innholdet ditt får, desto høyere blir autoriteten. Til slutt blir det hele selvkjørende.
Det er bra hvis bedriften din har en eller flere frontfigurer som er eksperter på området og kan representere dere utad.
Et eksempel er covid-epidemien, hvor debatten, rådene og retningslinjene kontinuerlig utviklet seg når pandemien var på topp. Eksperter og helsemyndigheter ga gjentatte ganger ny og oppdatert informasjon om korona.
En graf fra Googles trendverktøy, (som viser relativ søkeinteresse i emner over tid) viser at i denne perioden var det mange som søkte på Espen Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet. Dette kan man se spesielt tydelig rundt perioder hvor nye retningslinjer eller anbefalinger ble kunngjort, eller under viktige vendepunkter i pandemien som Nakstad presenterte i media.
En artikkel om koronaviruset med Espen Nakstad som avsender har derfor gode sjanser for å dukke opp på Google. Hvis artikkelen var skrevet av en forsker som var relativt ukjent for Google, ville Google ikke vise den. Hvis Nakstad hadde skrevet en artikkel om SEO, ville Google ikke brydd seg i det hele tatt.
Du kan også gjøre et tankeeksperiment. La oss si at du vil vite statusen til korona i Norge akkurat nå, og du googler «covid anbefalinger i dag». Dersom en tilfeldig blogg kommer først opp i søkeresultatene, og etter denne ligger Folkehelseinstituttets nettside, hvilken ville du klikke på og hvilken ville du stole på?
Et sterkt og troverdig varemerke kan drive mer trafikk selv om det ikke ligger øverst i søkeresultatene.
Hvordan jobber man med merkevarebygging og SEO?
Å jobbe med merkevarebygging, eller branding og SEO, er et stort og komplekst arbeid som inkluderer:
1. Definere merkevaren – Hva er UVP (Unique Value Proposition), mål og verdier. Sørg for at budskapet er i tråd med målgruppens behov.
2. Jevn merkevarebygging – Sørg for at budskapet, den grafiske profilen og tone of voice er likt i alle nettbaserte kanaler: nettsider, sosiale medier, annonser osv.
3. Innhold av høy kvalitet – Produser innhold som folk ønsker å interagere med, dele og snakke om. I en ideell situasjon sitter du på data og innsikt som bare du har. Les mer om dette i neste kapittel om innholdsmarkedsføring.
Innholdsmarkedsføring
Innholdsmarkedsføring, eller Content Marketing, handler om å skape innhold som treffer målgruppen og markedsfører det direkte til målgruppens kanaler. Det kan være snakk om artikler, videoer, whitepapers, veiledere, ulike typer verktøy osv.
Innholdsmarkedsføring kan ha ulike mål, blant annet:
1. Øke merkevarebevisstheten – Jo oftere målgruppen nås av innholdet og, ideelt sett, interagerer med det, desto mer kjent og bevisst blir de omkring merkevaren din.
2. Tiltrekke nye kunder – Et vanlig mål med innholdsmarkedsføringskampanjer er å skape leads og konverteringer.
3. Bygge troverdighet – Ved å tilby godt innpakket, pålitelig informasjon og opplæring innenfor ditt fagområde bygger du troverdighet hos kundene (og Google).
4. Beholde kundene – Ved å kommunisere kontinuerlig og på en givende måte med gamle og eksisterende kunder bygger du langsiktige relasjoner.
5. SEO – Ved å skape innhold som er verdifullt for andre, for eksempel data og statistikk, kan du forbedre din SEO gjennom de lenkene du får.
Innholdsmarkedsføring med SEO i fokus
Innholdsmarkedsføring kan ha ulike formål. Siden dette er en SEO-guide, vil vi fokusere på hvordan du kan drive innholdsmarkedsføring som forbedrer nettstedet ditt sin rangering på Google.
Nøkkelen er å skape innhold som folk ønsker å referere og lenke til. Det kan være fordi det er morsomt, informativt, oppsiktsvekkende, nyttig eller noe helt tredje.
Det finnes ingen universalløsning som passer for alle bransjer og virksomheter. Du må tilpasse strategien til hva du kan produsere og hva målgruppen din kan være interessert i.
Kostnadene for SEO-innholdsmarkedsføring varierer sterkt avhengig av hva du ønsker å gjøre, og om du bruker et byrå eller gjør det hele selv.
Fire innholdsmarkedsføringsstrategier som ikke koster skjorta
- Casestudier – Bransjerelaterte casestudier er et sikkert kort hvis spørsmålet er relevant og det er godt gjennomført. Se bare på denne SEO-guiden og hvor mange eksterne studier vi refererer til.
- Ekspertuttalelser – Hvis du eller noen andre i bedriften er eksperter på et bestemt område, bør du dra nytte av det. Bruk HARO (help a reporter out) eller bygg nettverk med journalister som skriver om temaet ditt. Dette vil styrke både SEO og ekspertens autoritet.
- Egne intervjuer – Gjør dine egne intervjuer hvis plattformen din tillater det. Inviter eksterne eksperter til å dele sine beste tips. Det minste du får er sannsynligvis en lenke fra ekspertenes egne kanaler.
- Omfattende guider – Finn ut hva som er de vanligste problemene i bransjen din og lag de beste guidene for å løse dem. Har du noen gang fortalt en venn eller kollega om en nyttig guide? Hva var det som fikk deg til å dele akkurat det innholdet? La deg inspirere av den følelsen.
Dyrere strategier
Hvis du har midler og ressurser, finnes det andre strategier du kan vurdere. Noen eksempler er:
1. Utvikle et verktøy – I alle bransjer finnes det noe interessant å måle, analysere eller beregne. Det kan være strømforbruket ved bytte til solcellepaneler, kaloriforbruket ved trening, hvilken Simpsons-karakter du ligner mest på osv. Tenk på om du kan utvikle et verktøy eller en kalkulator som fyller et tomrom eller behov i din bransje.
2. Lei inn et byrå – Det finnes mange byråer som er eksperter på å lage kampanjer som bygger både merkevare og SEO. Se hvilke kampanjer de har gjennomført tidligere, og be om å få se resultatene før du bestemmer deg.
3. Gjør en forskningsstudie – En bransjerelatert forskningsstudie med en relevant vinkling kan være en fin måte å få oppmerksomhet, omtale og lenker på. Kanskje du kan gjøre det sammen med et universitet?
Lenkebygging i SEO: Hvorfor lenker er så betydningsfulle
Lenkebygging er prosessen med å skaffe innkommende lenker fra andre nettsteder til ditt eget. Disse lenkene, ofte kalt «backlinks», fungerer som broer mellom ulike nettsteder på Internett og spiller en sentral rolle i SEO-landskapet. Men hvorfor er de så viktige?
Søkemotorenes kvalitetsstempel: Søkemotorer som Google ser på tilbakekoblinger som en form for anbefaling fra ett nettsted til et annet. Hvis et nettsted med høy autoritet lenker til nettstedet ditt, ser søkemotorene det som et tegn på at innholdet ditt er verdifullt og relevant.
Hver lenke fungerer som en anbefaling eller en tillitserklæring. Jo flere kvalitetslenker et nettsted har, desto mer autoritativt og pålitelig fremstår det i søkemotorenes øyne.
Autoritet og relevans: En sterk lenkeprofil (dvs. mange kvalitetslenker fra troverdige kilder) bidrar til å etablere nettstedet ditt som en autoritet på ditt område. Autoritative nettsteder rangeres ofte høyere i søkeresultatene fordi de anses som mer pålitelige.
Nettrafikk: I tillegg til å forbedre SEO-rankingen din, kan tilbakekoblinger av høy kvalitet også føre til direkte trafikk til nettstedet ditt. Hvis en bruker leser et innlegg på et annet nettsted og ser en lenke til nettstedet ditt, kan vedkommende klikke på den og bli introdusert for innholdet ditt.
Indeksering: Søkemotorer bruker «crawlere» eller «bots» til å gjennomsøke og indeksere nettsteder. Tilbakekoblinger hjelper disse robotene med å finne nettstedet ditt og indeksere det raskere.
Konkurransefortrinn: I konkurranseutsatte bransjer der mange nettsteder kjemper om de samme søkeordene, kan en sterk lenkeprofil gi nettstedet ditt et forsprang.
Lenker er som å få personlige anbefalinger for nettstedet ditt. Det er en måte å fortelle søkemotorer og brukere at innholdet ditt ikke bare er relevant, men også bekreftet av andre på nettet.
I et digitalt landskap der synlighet er nøkkelen til suksess, er lenkebygging en uunnværlig strategi for å sikre at nettstedet ditt ikke bare blir sett, men også verdsatt og rangert høyt.
Viktigheten av en godt planlagt SEO-strategi
Uten en veldefinert strategi kan ethvert prosjekt, uansett omfang, lett bli til en omvei full av gjetninger og dårlige beslutninger. Dette gjelder spesielt for SEO, der det ofte kan ta tid å oppnå resultater, og der man må navigere i stadig skiftende algoritmer.
Det er avgjørende å starte med tydelige mål. Det gir retning og en konkret visjon om hvordan du ønsker å lykkes.
Deretter er det viktig å sette et realistisk budsjett for å sikre at du har de nødvendige ressursene til å gjennomføre planen.
Til slutt er det viktig å definere hvordan dere skal måle suksess. Uten klare mål for suksess kan du ende opp med å gå omveier, uten å vite om fokusområdene dine virkelig skaper verdi.
Vanlige SEO-mål
Med et klart mål kan du fokusere innsatsen på det som virkelig betyr noe. Vanlige mål for SEO-prosjekter er:
- Bedre organiske posisjoner
- Økt organisk trafikk
- Flere leads av høy kvalitet
- Høyere konverteringsfrekvens
- Øke merkevarebevisstheten
- Geografisk utvidelse
- Bærekraftig vekst
Hvert av disse målene har sin egen tilnærming og krever ulike verktøy og teknikker.
Sånn setter du deg dine SEO-mål
Når du vet hva det er du sikter mot, kan du bedre omfordele ressurser, justere strategien basert på data og holde alle involverte parter fokusert på det samme målet. Her er noen tips til hvordan du setter deg SEO-mål:
SMART-mål: Sørg for at målene er spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsavgrensede.
Forstå virksomhetens behov: SEO må være med på å støtte den overordnede forretningsstrategien. Trenger du å øke merkevarebevisstheten, salget, antall leads eller noe annet?
Grunnlagsdata: Før du kan sette deg et mål, må du vite hvor det er du starter. Sjekk nåværende trafikk, rangeringer, konverteringsrater og andre nøkkeltall.
Konkurrentanalyse: Se hvordan konkurrentene dine er rangert og hva slags trafikk de får. Dette kan gi økt innsikt i potensielle muligheter og trusler.
Segmentering: Del opp målene dine basert på ulike segmenter, for eksempel organiske søk, henvisningstrafikk, geografiske områder osv.
Vær realistisk: Selv om det er bra å sikte høyt, bør målene likevel være oppnåelige ut fra innsats, budsjett og markedssituasjon.
Hva skal du huske på når du definerer målene?
Fokuser på kvalitet: Det handler ikke alltid om kvantitet. Å fokusere på kvalitetstrafikk, som konverterer bedre, kan ofte være mer verdifullt enn det totale trafikkvolumet alene.
Tenk lenger enn rangeringer: Selv om rangeringer er viktige, er de ikke den eneste indikatoren på SEO-suksess. Ta også hensyn til brukeropplevelse, innlastingstid og andre tekniske aspekter.
Sørg for at prosjektet har de beste forutsetningene for å lykkes
Tilbakemeldingssløyfe: Sørg for regelmessig oppfølging og rapportering. Da kan du justere strategien basert på resultatene du ser.
Teamengasjement: Sørg for at alle relevante teammedlemmer (fra innholdsskapere til teknikere) har god kunnskap om SEO og jobber mot samme mål. Dette vil øke motivasjonen og gi bedre resultater.
Kontinuerlig evaluering: SEO-landskapet er i stadig endring. Vær villig til å tilpasse målene dine etter endringer i bransjen, algoritmeoppdateringer eller nye forretningsbehov.
Ved å følge disse tipsene kan du sette deg klare, fokuserte SEO-mål som styrer teamet ditt og innsatsen din mot målbar suksess.
Hvordan måle den faktiske virkningen av SEO
Å måle SEO-suksess handler ikke bare om å se på et enkelt tall eller en rangering på en søkemotor; det er en kunst som kombinerer data, intuisjon og forretningssans. Det begynner med hvordan noen ser deg på Google, hvordan de deretter bruker nettstedet ditt, og til slutt om de konverterer. Med andre ord hele den digitale kundereisen.
Du må kunne se og analysere:
- kvaliteten på trafikken
- brukeratferd
- konverteringsrater
- skiftende trender
SEO er nøkkelen til å bygge gode kunderelasjoner og forbedre markedsposisjonen din. Det er ikke bare en teknisk disiplin – det er hjertet i den digitale strategien din.
Hvis du er klar til å ta SEO-reisen din til neste nivå og begynne på veien mot toppen, er vi klare til å veilede deg hele veien.