Linkbuilding, søkeord og ankertekster er noen av hjørnesteinene innen SEO. SEO-verdenen er imidlertid i stadig utvikling, og de siste årene har fokuset på UX (brukeropplevelse) også begynt å forandre på det landskapet som utgjør SEO. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan UX påvirker SEO, og hvordan du best kan utnytte samspillet mellom UX og SEO til din fordel.
Hvis SEO handler om å optimalisere strømmen av brukere til nettstedet ditt, handler UX om brukeropplevelsen når de først er der.
Du kan ha en smart og effektiv SEO-strategi som får folk til å klikke seg inn på nettstedet ditt, men hvis søkeren ikke raskt finner det de leter etter og heller ikke er motivert til å interagere med nettstedet ditt, risikerer du at de hopper videre til neste resultat i Googles søkeresultater.
En SEO-optimalisert side som er overlesset med søkeord kan for eksempel resultere i en lite attraktiv opplevelse for brukeren. Omvendt så kan en side med den flotteste og mest brukervennlige opplevelsen, men som ikke har noe innhold som leder brukeren til den tjenesten hen er ute etter, redusere konverteringsfrekvensen.
Derfor er UX alltid en sentral del av en vellykket og helhetlig SEO-strategi som ikke bare skal få folk til å se nettstedet ditt, men også konvertere dem til salg. SEO og UX er i økende grad uatskillelige, noe som gjør det viktig å balansere dem begge. Derav begrepet SXO (Search Experience Optimisation), som er betegnelsen på skjæringspunktet mellom SEO og UX.
Innhold i UX-SEO – Content is Still King
Noen bedrifter begår dessverre den feilen at de skriver innhold på nettstedet sitt basert på historien de ønsker å fortelle om seg selv og merkevaren sin. En SXO-basert tilnærming til innhold tar derimot hensyn til brukernes behov og organiserer nettstedet på en måte som gjør det enkelt og intuitivt å finne den informasjonen og de tjenestene de sannsynligvis vil søke etter.
Et UX-drevet perspektiv på SEO legger vekt på brukerens intensjon basert på hva de har søkt etter når de klikker seg inn på en nettside. I stedet for å fylle opp siden med søkeord for å komme høyest mulig opp i søkeresultatene, burde heller innhold og design som tar hensyn til brukerens intensjon stå sentralt. I SXO er målet på suksess i hvilken grad du klarer å levere relevant, anvendelig og nyttig innhold til brukeren.
Nettstedets design, drift og layout spiller også en avgjørende rolle for brukeropplevelsen. I likhet med mobil-SEO, er også responsiv design som tilpasser seg enheten som klikker på siden et viktig element i SEO-optimalisert UX. Dette gjelder også lastetiden på nettstedet, som er avgjørende for både Googles vurdering av nettstedets kvalitet og brukerens opplevelse.
Testing og tilbakemeldinger – Nøkkelen til en god UX SEO
Det analytiske og dataorienterte arbeidet som gir deg en ide av hvordan brukerne interagerer med nettstedet ditt, står sentralt for å levere UX som gir effekt. Det betyr at du kontinuerlig må måle, teste og innarbeide tilbakemeldinger om hvordan brukerne interagerer med nettstedet ditt for å forstå hvilke elementer på nettstedet som appellerer til brukerne og hvilke som ikke gjør det. Verktøy som heat maps som visualiserer nøyaktig hvilke deler av en side brukerne interagerer mest med, er bare ett av de populære verktøyene du kan bruke for å forbedre nettstedets UX. I tillegg kan A/B-testing av ulike layouter og design gjøre det mer synlig for deg hvordan nettstedet ditt kan engasjere brukeren på en effektiv måte.
Under her beskriver vi noen av de viktigste parameterne du bør se etter for å vurdere om nettstedet ditt er UX-optimalisert:
- Dwell time: Oppholdstiden, eller dwell time på engelsk, måler hvor lenge brukeren blir på en nettside før hen hopper tilbake til søkeresultatsiden. Godt strukturert innhold med sterke CTA-er (call-to-action) og engasjerende visuelle elementer som får brukeren til å bli på siden, er gjerne viktig her. Jo lengre tid en bruker blir værende på nettstedet ditt etter å ha klikket seg inn fra søkeresultatene, desto mer sannsynlig er det at Google vurderer nettstedet ditt som relevant for brukeren.
- Klikkfrekvens (CTR): CTR refererer til antall klikk en bruker gjør etter å ha besøkt nettstedet ditt. En høy CTR indikerer at nettstedet ditt effektivt leverer den informasjonen og de tjenestene brukeren er ute etter. På den annen side kan en lav CTR-score være en indikator på at nettstedet ikke er brukervennlig og vanskelig å navigere på.
- Bounce rate: Bounce rate angir prosentandelen brukere som klikker seg ut av nettstedet ditt etter å ha sett forsiden. En høy bounce rate kan skyldes dårlig UX-oppsett på nettstedet ditt, for eksempel treg lastetid, lite informativt innhold og forvirrende webdesign.
Disse parametrene er ikke bare essensielle for å bygge et nettsted som driver inn salg, men også for hvordan nettstedet ditt presterer i søkeresultatene. Googles algoritme er også designet for å straffe nettsteder med dårlige UX-funksjoner som ikke gir verdi for brukeren.